Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

27. 11. 2020. 16:46 0

"Država omogućava gašenje 90 odsto turističkih agencija"

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenili su danas da država prećutno omogućava da se 90 odsto agencija ugasi jer ne mogu da dobiju polise od insolventnosti koje su zakonski osnov za rad, kao i da osiguravajuće kuće određuju koliko agencija treba da posluje u Srbiji.

- Država je dužna da obezbedi ustavno pravo na rad i jedake uslove za sve učesnike na
tržištu gde se poslovanje dalje reguliše po tržišnim principima - navodi se u saopštenju udruženja.

UTAS i ANTAS traže od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Komisije za zaštitu konkurencije, Narodne banke Srbije i drugih nadležnih institucija da urgentno reaguju i obezbede svim turističkim agencijama jednake uslove u kojima će moći da nastave da rade jer to, po trenutnim zakonima, nije moguće.

- Došli smo u situaciju da osiguravajuće kuće ocenjuju ko je podoban da radi a ko nije, kao i da javno licitiraju koliko je agencija potrebno tržištu ove zemlje, te zahtevamo od Narodne banke Srbije da interveniše u domenu svojih nadležnosti - ukazali sa udruženja.

Dodaje se da turističke agencije do sada nisu dobile sektorsku pomoć iako su na ivici opstanka i da ni jedan od njihovih zahteva nije ispunjen.
- Resorno ministarstvo naglašava pomoć koju su dobile agencije u vidu subvencija za polise osiguranja, ali se ispostavlja da pravo na te subvencije ima svega 10 posto turističkih agencija organizatora, dok posredničke agencije nisu dobile ništa - istakla su udruženja turističkih agencija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati