Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 11. 2020. 12:02 0

Reagovanje na tekst “Burno u Mladenovcu: Protestuju protiv odlaganja opasnog otpada”

Dana 31. 10. 2020. godine na portalu Direktno.rs, u rubrici Društvo i ekonomija, objavili ste tekst pod naslovom “Burno u Mladenovcu: Protestuju protiv odlaganja opasnog otpada”, koji sadrži neistinite i nepotpune informacije, čije poreklo, istinitost i potpunost nisu provereni primenom dužnosti novinarske pažnje.

U uvodu ovog odgovora, navodimo da je privredno društvo Aveco d.o.o. osnovano i registrovano u potpunosti sa zakonima Republike Srbije, sa registrovanom pretežnom delatnošću 3822 - Tretman i odlaganje opasnog otpada. Napominjemo da se projekti tretmana i skladištenja otpada izrađuju zbog zaštite životne sredine, i to u svim razvijenim društvima, kako bi se obezbedio pravilan tretman opasnog i neopasnog otpada bez negativnog uticaja na životnu sredinu.

Aveco d.o.o. je osnovano sa ovim ciljem da se, a u potpunosti u skladu sa svim pozitivnim propisima, bavi skladištenjem opasnog i neopasnog otpada i time spreči poguban uticaj na životnu sredinu. U tekstu koji je ovaj internet portal objavio iznete su neistinite i nepotpune informacije, pa ćemo nadalje na ovom mestu izneti pojedinačne odgovore na svaki od njih. U uvodu predmetnog teksta objavljeni su navodi izvesnog Vladana Nedeljkovića iz Mladenovca da je privredno društvo Aveco d.o.o. “od države dobilo podsticaj kroz finansijska sredstva”.

Aveco d.o.o. nije korisnik nikakvih državnih finansijskih podsticaja, niti je za iste ikada apliciralo. Projekat skladištenja opasnog otpada u industrijskoj zoni na lokaciji na kojoj je decenijama radila teška metalurška industrija je finansiran iz drugih finansijskih izvora, nikako državnih, i predstavlja ogromnu investiciju sa ciljem zaštite životne sredine. U pogledu navoda istog, izvesnog Vladana Nedeljkovića iz Mladenovca, a koji su nekritički preneti u predmetnom tekstu na Vašem internet portal, se navodi da Aveco d.o.o. ima “i rešenje i studiju i sve pozitivne procene i reference. Dobili su i sva relevantna nadležna odobrenja.”

Takođe, navodi se da će “da skladište, odlažu, recikliraju, pretapaju, spaljuju, dekontaminiraju i razne organske rastvarače i obeleže Mladenovac kao deponiju pogodnu za opasan otpad.”

Aveco d.o.o. je podneo zahtev za dobijanje građevinke dozvole lokalnoj samoupravi, na osnovu čega su dobijeni lokacijski uslovi, u skladu sa zakonima i važećim propisima. Na osnovu tih uslova pripremljen je projekat za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i prenamenu postojećeg industrijskog objekta. Važno je napomenuti da se radi o industrijskoj zoni na kojoj se mogu obavljati samo srodne aktivnosti – dakle, samo skladišta, strovarišta, magacini, proizvodno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, prateći poslovni prostor, objekti male privrede.  

Projekat se bavi upravo uklanjanjem i bezbednim skladištenjem opasnog i neopasnog otpada iz životne sredine, a ne kako se u tekstu sugeriše, stvaranjem deponije za opasan otpad. Studija uticaja na životnu sredinu je je bila dostupna na uvid javnosti do 03.11.2020.godine, i duže od predviđenog zakonskog minimuma, a da niko od učesnika ove kampanje nije podneo pismene primedbe u zakonskom roku. Da je ikada izvršen uvid u studiju, bilo bi jasno, i tako i komunicirano javnosti, da se radi isključivo o skladištenju opasnog i neopasnog otpada, i eventualnom usitnjavanju neopasnog otpada šrederovanjem do 15t na dan. Istini za volju, Mladenovčani u ovom momentunemaju rešenje za odlaganje opasnog i neopasnog otpada, koji u ogromnim količinama proizvede svako domaćinstvo. Taj i takav otpad se razbacuje po okolini, a ovaj projekat je trebalo da bude deo rešenja tog problema.

Neistinit je, takođe, navod u tekstu da “papirološki, oni već sutra mogu da krenu u ...biznis”. Neistinit je i neproveren navod da je Aveco d.o.o. mogao da počne sa radom, samim tim što Projekat za rekonstrukciju, adaptaciju i prenamenu objekta nije ni došao na red nakon stavljanja Studije uticaja na životnu sredinu na uvid javnosti. Dobijanje dozvola za ovakav projekat je fazni proces, koji zahteva vreme. Stoga, a s obzirom da se ipak nije održala javna rasprava, proces dobijanja dozvola nije ni mogao biti nastavljen.

Predmetni tekst prenosi i neistinite navode izvesnog Vladana Nedeljkovića iz Mladenovca: “....da li nam u Mladenovcu treba jedno ovakvo postrojenje, gde će ko zna šta od evropskog otpada, đubreta, go*ana da se transportuje drumskim i železničkim saobraćajem na ovu lokaciju ....”

Aveco d.o.o. ni u kom slučaju ne bi mogao da se bavi bilo kakvim uvozom opasnog otpada. Uvoz opasnog otpada u Republiku Srbiju je, na osnovu pozitivnih propisa, zabranjen, pa je sam navod neistinit.

U skladu sa svim gore iznetim odgovorima na neistinite i nepotpune navode, pozivam Vas da nam se obratite za bilo kakvu dodatnu informaciju ili dostavljanje dokumentacije, kako bismo, u interesu javnosti i pravilnog informisanja mogli da stanemo na put netačnim navodima koji su u zapaljivom tonu izneti u tekstu na Vašem internet portalu 31.10.2020.godine, a našem
privrednom društvu naneli veliku materijalnu štetu, koju ćemo biti prinuđeni da ostvarujemo i sudskim putem. Napominjemo da se ovakvi projekti izrađuju zbog zaštite životne sredine, i to u svim razvijenim društvima, kako bi se obezbedio pravilan tretman opasnog i neopasnog otpada bez negativnog uticaja na životnu sredinu

Srdačno, Katarina Vučićević Prčetić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati