Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

23. 11. 2020. 13:55 1

Branio Sinišu Malog, pa mu stigla nagrada

Dosadašnji član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Miladin Kovačević kandidat je za novi mandat na istoj funkciji u narednih pet godina, odlučeno je danas na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Kovačeviću je drugi mandat u Savetu guvernera istekao 20. novembra, a na tu funkciju u trećem mandatu kandidavala ga je poslanička grupa "Aleksandar Vučić - za našu decu". Ovim je praktično objašnjeno zašto je Kovačević, inače direktor Republičkog zavoda za statistiku, nedavno branio ministra finansija Sinišu Malog od napada predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Kovačeviću je, inače, ovo treći mandat. Član je Saveta guvernera NBS od 2012. godine, a od 2015. je i direktor Republičkog zavoda za statistiku.

U žiži javnosti našao se nedavno zbog sukoba sa predsednikom SSP Draganom Đilasom, o čemu je pisao i Direktno.rs.

Da podsetimo, Đilas je ocenio kao lažnu, tvrdnju ministra finansija Siniše Malog da je po podacima Eurostata Srbija najbolja evropska ekonomija.
U odbranu ministra izašao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, koji je u svom odgovoru istakao da se podaci o Srbiji nalaze u proširenoj tabeli Eurostata.

Problematični deo ovog prepucavanja nalazi se u saopštenju koje je poslato medijima koji su se bavili ovom temom. U jednom delu tog saopštenja, koji je objavljen ispod državnog grba Republike Srbije, piše:
- Kao što smo i očekivali, kao po Pavlovljevom refleksu, fleš-procena BDP-a i relativno dobri rezultati Srbije u trećem kvartalu, izazvali su burnu reakciju i frustraciju redovnih negativaca i narikača iz krugova ekonomskih analitičara sa već standardnim repertoarom napada na RZS. Ovoga puta, na sceni se pojavio i sam g. Đilas sa svojim “senzacionalnim otkrićem” da se Srbija ne nalazi u saopštenju Evrostata o fleš-proceni BDP-a za treći kvartal - piše u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Rečnikom, koji više podseća na ulični, saopštenje se nastavlja sledećim rečima:
- Ovo “senzacionalno otkriće” g. Đilasa ponovio je i njegov partijski drug, g. Nikezić koji ističe da Evrostat “nigde ni ne pominje Republiku Srbiju” u svom saopštenju i “otkrio” nam razlog za to: Evrostat “ne priznaje rezultate RZS-a iza kojih stoji direktor Zavoda Miladin Kovačević”. Zaista, začuđuje tragikomična količina neznanja g. Đilasa kao lidera jedne političke partije a naročito g. Nikezića, koji bi trebalo da se malo više razume u statistiku i ekonomiju (i saopštenja Evrostata) kao nekakav “predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde”, piše u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, u kojem se zatim po stavkama razjašnjava ovaj nesporazum.

Samo desetak dana kasnije direktor zavoda Miladin Kovačević izabran je po treći put za člana Saveta guvernera NBS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati