Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 11. 2020. 07:58 1

"ODNOS DRŽAVE: Ne zanima nas. Nebitni ste"

Odnos države prema osobama sa posebnim potrebama je od marta meseca jasno vidljiv i onima kojima nije bio dovoljno vidljiv do tada. Od početka bitke sa virusom nijedno ministarstvo, nijedan državnik, nijedna gradska uprava, pa ni čuveni Krizni štab nisu ni pomislili na ovu grupaciju ljudi, a nisu ni želeli da reaguju onda kada su im novonastali problemi predočeni - kaže u pismu Irena Živković, predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru.

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

U vreme vanrednog stanja su deca sa smetnjama u razvoju dobila posebne dozvole kretanja tek nakon skoro dvomesečnog pritiska javnosti, a poseban protokol, ukoliko se razbole ona ili njihovi staratelji, nemamo ni danas.

Podrška i organizacija je izostala i prema ustanovama, boravcima, školama specijalizovanim za rad sa ovom decom. Preporuke ministarstva prosvete ni u jednom delu ne prave razliku između redovnih škola, redovnih nastavnika i specijalizovanih škola, defektologa.
Nerazumevanje trenutne vlasti prema potrebama jedne od najugroženijih grupacija građana Srbije je bilo vidljivo i ukidanjem usluga i pomoći koju su imali, odbijanjem novih vidova podrške, kao i nepostojanjem Registra na osnovu koga bi Srbija mogla da napravi strategiju poboljšanja položaja ovih ljudi, ali u situaciji u kojoj govorimo o stvarnoj životnoj ugroženosti sve dobija jedan novi ton.

Trenutna vlast jasno i glasno svim ovim ljudima govori: "Ne zanima nas. Nebitni ste." - stoji na kraju pisma Irena Živković, predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati