Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 11. 2020. 15:48 8

Grigorije: Patrijarh godinama stajao na prvom mestu

Patrijarh Irinej je jutros preminuo u 91. godini od posledica koronavirusa, a od njega su se opraštali mnogi, među kojima su vladika dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije, ali i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Grigorije je istakao da je patrijarh Irinej godinama stajao na prvom mestu, dodavši da je patrijarh srpski istrajao u svakoj dodeljenoj službi.

- Kada su blaženopočivšeg ruskog patrijarha Alekseja II pitali šta je najteže u njegovom životu, koji je bio mukotrpan i slavan, on je odgovorio da je u životu ne samo hrišćanina, već svakog čoveka najteže zapravo biti i stajati na prvom mestu. Tako je i naš patrijarh, koji je doživio lepu i duboku starost, veliki broj godina stajao na prvom mestu, i kao rektor Prizrenske bogoslovije, i kao episkop niški, i kao patrijarh srpski. Ne možemo ni zamisliti koliko je bilo teško predvoditi druge, ali blaženopočivši patrijarh Irinej je istrajao u svakoj službi koja mu je bila dodeljena. Na nama je sada da se molimo Bogu za njegovo upokojenje, ali i da razumemo koliko je odricanja i truda bilo potrebno da bi se na tim odgovornim mestima odstojalo i opstalo - rekao je vladika Grigorije.

Epsikop raško-prizrenski Teodosije naveo je da je Irinej ostavio u amanet da se ne odreknu Kosova.

- Uvek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vernike, narod koji istrajava svo ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovekom. Kao i svetoarhijerejski Sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrijajršije, Dečana, Gračanice, da je to naše srce i naša duša. Da, ako se odrekenemo KiM i ako napustimo ove svete prostore, mi više nećemo postojati, više nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojsvetno - rekao je episkop Teodosije, a prenosi Kosovo onlajn.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati