Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 10. 2020. 21:12 5

Vučić: I Danilu Kišu su ukidali doktorat

"Pa znate li ko je bio istraživan, kome je bio ukidan doktorat, pod upitnikom bio. Pa veliki Danilo Kiš. Za plagijat je bilo, da je prepisivao. Za "Grobnicu za Borisa Davidoviča", izjavio je Aleksandar Vučić, na TV Happy, novembra 2019. godine, braneći Sinišu Malog, kojem je Univerzitet u Beogradu, poništio doktorat, jer je utvrđeno da je plagijat.

Aleksandar Vučić, govoreći o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, rekao je da Mali nije jedini ko je bio “istraživan, kome je bio ukidan doktorat”.

- Pa veliki Danilo Kiš - rekao je Vučić, pritom misleći na njegovo delo “Grobnica za Borisa Davidoviča”.

Prema njegovim rečima, Kiša pominje kako bi ukazao na to da su “mnogo važnije i mnogo veće ljude progonili na zverski način”. Dodao je i da smatra da je “mnogo važnije šta će u stanju u oblasti javnih finansija Siniša Mali da uradi za zemlju”.

Da nikakvog poređenja ni ne može biti, jasno je kada uzmemo u obzir da je svojevremeno pisac bio optužen za plagiranje književnog dela koje nikada nije dokazano. Dok je, sa druge strane, Univerzitet u Beogradu doneo odluku da doktorat Malog jeste plagijat.
Podsetimo, Kiš jeste bio optužen da je pomenuto delo, objavljeno 1976, zapravo prepisano iz dela drugih pisaca. Najčešće se pominje roman “7.000 dana u Sibiru” Karla Štajnera, kao delo koje je Kiš plagirao. Međutim, nikada nije dokazano da je Kiš prepisivao od Štajnera, ili bilo koga drugog.

Kiš je, inače, povodom optužbi o plagiranju koje su prerasle u aferu 1977. godine napisao novo delo “Čas anatomije”, objavljeno 1978. godine.

Pisac i profesor Filološkog fakulteta Mihajlo Pantić istakao je da se slučajevi Danila Kiša i Siniše Malog ni na koji način ne mogu porediti.- U prvom je reč o plagiranju doktorske disertacije, a u drugom o nikada dokazanoj optužbi za plagiranje umetničke proze, konkretno Kišove knjige ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’. Političari naravno imaju pravo da iznesu svoje mišljenje o plagiranoj disertaciji svoga kolege, ali je ono sasvim irelevantno za akademski nivo odlučivanja. U tom smislu moj stav saglasan je sa odlukom Beogradskog univerziteta - rekao je Pantić.

Kiš jeste bio optužen za plagiranje, ali ne doktorata, jer nema podataka da ga je ikada pisao. Pisac je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Optužen je bio za plagiranje literarnog, a ne naučnog dela, kao što je to u slučaju ministra finansija Siniše Malog. Takođe, u slučaju aktuelnog ministra finansija radi se nedvosmisleno o plagijatu što je potvrdila rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović. Podsetimo, odluku da je prilikom izrade doktorske disertacije Mali pokazao neakademsko ponašanje doneo je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 21. novembra. Odbor je Senatu Univerziteta predložio da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata.
Dakle, izjava da je i Danilu Kišu, kao i Siniši Malom “bio ukidan doktorat” nije tačna. Niti je Kiševo delo proglašeno plagijatom. Zato je izjava Aleksandra Vučića još jedna velika laž.

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati