Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 10. 2020. 22:01 2

Kubat: Mitropolit Porfirije je autoplagijator

Pitanje komisiji za izbor redovnog profesora za Novi Zavet na PBF. Kako objašnjavate očigledna poklapanja u radovima Porfirija Perića, koja se odnose na poglavlja iz monografije i dve studije, koje predstavljaju autoplagijat? Čak su mu se prokrale iste štamparske greške. Copy-Paste, napisao je na Tviteru, Rodoljub Kubat, izbačeni profesor sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Dr Rodoljub Kubat, bivši profesor PBF u Beogradu, teško je optužio mitropolita Porfirija Perića za autoplagijat. Na predlog episkopa Irineja Bulovića i prof. Vojislava Jelića, Perić bi trebalo da postane redovni profesor na ovom fakultetu.

- Dva člana komisije, ep. Irinej Bulović i prof. Vojislav Jelić, nemaju nijedan naučni rada iz oblasti Novog Zaveta! Oni predlažu mitr. Porfirija za redovnog profesora. Zemljo, otvori se - napisao je Kubat.
- U monografiji tematski i rasporedom građe krajnje je zavisan od Danove (J. D. G. Dunn) monografije o teologiji apostola Pavla. Tako dobijamo lanac prepisivanja: u članku je preuzimao od Dana, a u knjizi prepisao članak ili obrnuto. Ovo je nakon ovlaš pregledanog materijala - kaže dr Kubat.
- Poglavlje o antropologiji je od reči do reči prekopirano iz članka o antropologiji. Knjiga, str. 205-226 je identično članku od početka do kraja - smatra Kubat.
- Porfirije, Pavlova teologija nove tvari. U tekstu se takođe prepisuju celi pasusi, samo što ima i nešto dodatih ili oduzetih rečenica. Takođe je promenjen redosled potpoglavlja. Str. knj. prepisane iz članka: 232, 239, 239-240, 233-234, 234-236, 238, 20, 21, 22, 22-23, 24-26, 31.

Podsetimo, 14. oktobra, v.d. dekana PBG, uručio je Kubatu rešenje o otkazu na osnovu pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati