Društvo i ekonomija

M. Radović

15. 10. 2020. 17:15 10

JEDAN DAN U SRBIJI Borcu za pravo otkaz, borcu za plagijat unapređenje!

Profesor Bogoslovskog fakulteta Rodoljub Kubat zvanično je dobio otkaz u ovoj ustanovi i to bez ikakvog obrazloženja, a istog dana Senat Univerziteta u Beogradu izabrao je za redovnog profesora Mladena Čudanova sa Fakulteta organizacionih nauka, koji je bio u etičkim komisijama koje su podržale doktorat Siniše Malog, pošto je naknadno proglašen plagijatom. Postavlja se pitanje, kakva poruka nam se šalje smenom onih koji se zalažu za poštovanje prava i unapređenjem onih koji podržavaju plagijate?

Do poremećaja vrednosti u Srbiji došlo je odavno, a samo jedna od potvrda toga su dva jučerašnja događaja. Dok se profesoru Kubatu uručuje otkaz i zabranjuje obavljanje poslova nastavnika na akademskim studijama, sa druge strane Mladen Čudanov sa FON-a izabran je za redovnog profesora, uprkos činjenici da je bio član komisije koja je podržala doktorat ministra Malog. 

Akademik Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta, kao trenutno najstariji redovni profesor Univerziteta u Beogradu, kao ni njegov kolega profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić juče nisu dobili ni tri minuta da se obrate kolegama povodom unapređenja Mladena Čudanova.

Profesor Teodorović za Direktno.rs kaže da je to jedna neakademska praksa koja izlazi iz okvira pristojnog ponašanja.

- Sve što se dešava na Univerzitetu u Beogradu je odraz stanja u našem društvu. Univerzitet u Beogradu je onakav kakva je Srbija, sa velikim brojem ljudi koji nisu dovoljno hrabri da iskažu svoje mišljenje i da se javno i otvoreno bore za poboljšanje stanja u društvu. Sve ovo je posledica toga. Ne može da bude sjajan Univerzitet u ovakvom društvu - rekao je profesor Teodorović. 

On je dodao da je grupa redovnih profesora, među kojima su pored njega i profesorka Biljana Stojković, profesor Rodoljub Kubat koji je dobio otkaz, Ognjen Radonjić sa Filozofskog fakulteta, Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku, profesor Božidar Radenković sa FON-a podnela žalbe nadležnim organima Univerziteta tražeći akademsku odgovornost za sve one koji su na neki način bili saučesnici i jataci u vezi slučaja Malog.

- To su profesori koji su potpisali doktorat i članovi Etičke komisije koji su posle sve aminovali i tvrdili da doktorat nije plagijat. Jedan od njih, član etičke komisije je bio Mladen Čudanov, koji je bio u zvanju vanrednog profesora. Ovih dana su ga unapređivali u najviše zvanje, u zvanje redovnog profesora. Mi smo uputili dva kruga žalbi jer smo smatrali da ima mnogo razloga, pre svega moralnih da se Čudanov ne unapredi. Jer, njegovim unapređenjem se krši kodeks profesionalno-akademske čestitosti, pošto, upravo zbog nedostatka akademske čestitosti u slučaju Mali ne bi trebalo da se unapredi - rekao je Teodorović, i dodao da u drugom krugu žalbi, kada je rok 15 dana da se stavi primedba i da se žalite, dekan FON-a Milija Suknović nije stavio referat o unapređenju 15 dana na uvid javnosti, tako da nisu ni mogli da se žale.

- Žalili smo se Veću tehničkih nauka. Milija Suknović je obavestio Veće da se nismo žalili u roku od 15 dana FON-u, a on sam nije stavio referat na uvid. U sledećem koraku žalili smo se rektorki Ivanki Popović i Senatu, rektorka naše materijale nije dostavila Senatu i time je postala saučesnik i na neki način je uskraćivanjem informacija obmanula članove Senata prilikom glasanja, jer nisu imali uvid u čitavu situaciju. Međutim, najveći apsurd je što je prvi potpisnik referata za unapređenje Ondrej Jaško, mentor Siniše Malog. Mi smo to hteli da objasnimo, međutim, nismo dobili reč - rekao je profesor Teodorović i dodao:

- Rektorka Popović se tokom poslednje godine slavila kao heroina. Javnost Srbije mora da zna da doktorat Malog ne bi nikad bio poništen da studenti nisu okupirali Rektorat. Juče ne bi Mladen Čudanov bio unapređen da su tu bili studenti, članovi Senata bi drugačije glasali. Situacija je tragična - saopštio je profesor Teodorović, i osvrnuo se na slučaj Kubat, rekao da je žalosno da se u najviše zvanje na Univerzitetu u Beogradu bira kolega, koji se ozbiljno ogrešio o Kodeks akademske čestitosti. Mogu slobodno da vrate i doktorat Siniši Malom i da pozovu sve studente da masovno prepisuju na ispitima.

- Bogoslovski fakultet je u sastavu Univerziteta u Beogradu, kao što je Mašinski, Saobraćajni, ili Rudarski, nema razlike i na njega se primenjuju sve odredbe Zakona o univerzitetu i sve odredbe statuta Univerziteta u Beogradu. Zbog toga što se javno usprotivio, počinje njegovo proganjanje, crkva njega otpušta, a nije nadležna, jer je on državni službenik. Očekujem da rektorka hitno reaguje, da odbrani autonomiju univerziteta, njega mora da brani univerzitet, rektorat i sve druge kolege, profesori - izričit je profesor. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati