Društvo i ekonomija

I. Maksimović

14. 10. 2020. 13:14 4

Kubatu uručen otkaz: Ovo je udar na crkvu, idem do kraja!

Upravo mi uručiše nešto, što oni nazivaju otkazom. Nema nikakvog obrazloženja, samo da je to u skladu sa već čim. Borba se nastavlja. Nema predaje do pobede, napisao je dr Rodoljub Kubat na Tviteru, povodom rešenja o otkazu koje je primio od v.d. dekana Bogoslovskog fakulteta.

- Zabranjuje se dr Kubat Rodoljubu, nastavniku na akademskim studijama - redovnom profesoru Univerziteta u Beogradu - Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, organizaciona jedinica fakulteta - Grupa za biblijsko bogoslovlje, obavljanje poslova nastavnika na akademskim studijama... Utvrđuje se da se Profesoru ne može obezbediti obavljanje drugih poslova - stoji u rešenju.

Ovo rešenje donosi se na osnovu pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

Tim povodom, dr Kubat je dao izjavu za Direktno.rs.

- Pozvao me je juče v.d. dekana da dođem danas i tom prilikom mi je uručio rešenje o otkazu. Potpisao sam i obavestio nadlažne na Univerzitetu i moje advokate - kazao je Kubat.
On je izjavio da je očekivao takav potez rukovodstva Bogoslovskog fakulteta, ali da to ide njima na čast.

- Poremećene su procedure na Univerzitetu. Ovo rešenje nema nikakvog obrazloženja. Moji advokati će pokrenuti tužbu protiv dekana - izjavljuje Kubat.

Smenjeni profesor kaže da će ići do kraja.
- Spreman sam da se borim protiv svih njih. Ovo je udar i na crkvu i na društvo. Neće se stati samo na mom slučaju. Ovo bih uradio i da je neko drugi u pitanju - poručuje Kubat.
Rešenje je pravosnažno i stupa na snagu danom donošenja, a primenjuje se danom dostavljanja profesoru.

Podsetimo, nedavno je Sinod SPC doneo odluku da se povuče blagoslov profesoru Kubatu i time prouzrokovao dva sporna pitanja. Jedno je direktno kršenje člana 218 Ustava SPC da se niko ne može kazniti nijednom crkvenom kaznom bez prethodnog saslušanja, dok se drugo odnosi na kršenje autonomije Beogradskog univerziteta, o čemu se više puta do sada oglašavao Odbor za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu.

S druge strane, rektorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović, izjavila je da ako dođe do kršenja univerzitetskih propisa, Beogradski univerzitet će reagovati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati