Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 10. 2020. 10:39 3

Ministar u pritvoru zbog kupovine diplome

Lažni doktorati i diplome, studije u Sava centru i predsednik koji ne zna šta je studirao, politički imenovani dekani i izvrgavanje ruglu obrazovanja - ovako, u najkraćem, izgleda visoko obrazovanje u Srbiji. U Rumuniji je, pak, smenjen ministar zbog kupovine fakultetske diplome, a očekuje se hapšenje još državnih funkcionera koji "rade ispod žita".

Dok se u komšiluku zdravo žito odvaja od kukolja, u Srbiji ne samo da se ne odvaja, nego se i gaji, zbog čega je dramski pisac Siniša Kovačević, kako se ovdašnje elite ne bi uplašile, napisao da se radi o Rumuniji.

- Pritvoren ministar, kupio fakultetsku diplomu.Čeka ga višegodišnja robija. Očekuje se serija hapšenja u Vladi, javnim preduzećima kao i brojnih lokalnih funkcionera ali i korumpiranih univerzitetskih profesora i dekana. Rano je za paniku, intelektualci, u pitanju je Rumunija. Polako - napisao je Kovačević na svom Tviter nalogu.

Ipak, tviteraši smatraju da Rumuni imaju u vidu nedavnu istoriju.

- Rumuni dobro pamte kako im je završio diktator i po koju cenu, pa ne dozvoljavaju baš da stvari odu predaleko, dočim kod nas - napisao je tviteraš.

Ipak, ima optimizma i po pitanju Srbije.

- Radujem se danu kada će se isto desiti u našoj voljenoj Srbiji! A desiće se - kaže tviteraš.

Da ovaj optimizam nije neosnovan, potvrdili su studenti i profesori Filološkog fakulteta koji su održali nekoliko protesta ispred Platoa kod Filozofskog fakulteta, kako bi se sprečilo ugrožavanje autonomije Univerziteta, tražeći od  v. d. dekanke Filološkog fakulteta da hitno zakaže sednicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana, a podržali su ih i javne ličnosti poput glumice Svetlane Bojković i Cacija Mihailovića.

Na jendom od protesta Leon Kojen je pročitao zahteve, kao i otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kom se navodi da “akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata”.

- Sve to delom je omogućavao i smišljeno negovan organizacioni haos, koji je doveo Filološki fakultet u stanje potpunog institucionalnog i pravnog rasula. Fakultet godinama nije u stanju da donese novi statut koji bi bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta u Beogradu, da obavi redovne izbore za ključna tela i da ih valjano konstituiše, pa tako ni danas nema Etičku komisiju, kojoj bi mogli da se prijave slučajevi plagijata i drugih oblika neakademskog ponašanja - stoji u pismu. 

Profesorka Iva Draškić rekla je da Filološki fakultet nije imao pravo na tajno izjašnjavanje o kandidatu za dekana i tada je krenuo sunovrat fakulteta.

- Studenti imaju pravo na instituciju sa legitimno izabranim dekanom i to je na prvom mestu neophodno studentima. Sve institucije obrazovnog sistema postoje zbog studenata a ne oni zbog nas - rekla je profesorka i dodala da je Filološki institucija kulturnog identiteta i "zato predstavnici vlasti treba da znaju da se u ovo ne dira".

Studentkinja Tamara Ristić rekla je da je kritičko mišljenje postalo stavka na papiru.

- Studentkinjama i studenima odgovaraju na manipulativan način. Od studenata traže da ćute onda kada ih teraju iz domova, kada se plagiraju diplome, kada isti oni koji odlučuju o školarinama kradu godinama milione - rekla je studentkinja, nakon čega su svi krenuli ka Ministarstvu prosvete.

Učesnici protesta nose parole “Stop finansijskoj mafiji na Filološkom”, “Branimo akademsku čestitost”, “Filološki nije na prodaju”, “Danas plagijator sutra akademik”.

Imajući sve ovo u vidu, možda se jednog dana ugledamo na komšije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati