Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 10. 2020. 21:55 0

Vučić: Nije bilo zainteresovanih za RTB Bor pre 2012.

Ja ne razumem kako kritikuju i ko kritikuje, jer oni su četiri puta prodavali Bor pa im se niko nikad nije javio, zato što su ljudi videli koliki su dugovi, u koliko je lošem stanju i koliko država loše funkcioniše, zato se nikad niko nije javljao na njihove pozive za privatizaciju, izjavio je Aleksandar Vučić, u septembru 2018. godine, povodom kritika opozicije na račun prodaje RTB Bor kineskoj kompaniji "Ziđin".

Poslednjeg dana avgusta Vlada Srbije izabrala je kinesku kompaniju “Ziđin” za strateškog partnera u Rudarsko-topioničarkom basenu “Bor”. Kako su preneli mediji, obavezujući poslovni plan “Ziđina” podrazumeva 1,26 milijardi dolara investicija u narednih šest godina, u koje spada i 350 miliona dolara, po čijoj uplati kineska kompanija postaje vlasnik 63 odsto RTB-a Bor, plus otplatu 200 miliona dolara dugova.

Već sutradan, Vučić se oglasio gorepomenutom izjavom, i kao po običaju opet slagao i obmanuo javnost.

Međutim, od 2000. do 2012. godine, RTB Bor je bio na prodaji tri puta.

Prvi pokušaj privatizacije bio je 2006. godine, kada je za kupovinu RTB-a, bilo zainteresovano dvadesetak kompanija. Prema pisanju medija, ponude su tada dostavili, između ostalih, kompanije “Amalko”, “Kuprom”, “Ist point”, “Strajkfors” i “Simon metalurdžikal konzorcijum”. Najveću ponudu - 400 miliona dolara, dao je rumunski “Kuprom”. Međutim, u aprilu 2007. tender je poništen, jer prvoplasirani ponuđač “Kuprom” ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju za kupovinu RTB.
Posle neuspešne prodaje “Kupromu” u avgustu 2007. raspisan je i drugi tender za prodaju ovog rudarsko-topioničarskog basena, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Kako je tada saop[tio predsednik tenderske komisije, najbolju ponudu dao je austrijski konzorcijum “Atek” - 466 miliona dolara, dok je ruski SMR 370 miliona dolara za “Bor”. Međutim, u aprilu 2008, samo nekoliko sati pre isteka roka za uplatu duga u iznosu od 316 miliona dolara za RTB, “A-tek” je, prema pisanju medija, saopštio da definitivno odustaje od ovog posla.

U novembru 2008. Agencija za privatizaciju raspisuje i treći tender za strateškog partnera za RTB, koji bi dokapitalizacijom od najmanje 300 miliona dolara postao vlasnik 67 odsto kapitala. Međutim, i ovaj tender je propao. Kako su tada mediji preneli saopštenje Ministarstva ekonomije, austrijski “Atek“, koji se jedini prijavio na učešće u privatizaciji, nije dostavio obavezujuću ponudu, kako je bilo neophodno, već obično pismo o namerama, bez bankarske garancije.
Dakle, pre nego što je Aleksandar Vučić došao na vlast bilo je tri neuspela pokušaja prodaje RTB Bor, a ne četiri, kao što tvrdio. Isto tako, na prva dva tendera bilo je zainteresovanih kupaca, naročito na prvom kada se, kako je tada saopštila Agencija za privatizaciju javilo ukupno 22 zainteresovana kupca. Samo na trećem javnom pozivu za kupovinu rudarskog kompleksa nije bilo interesenata. 

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati