Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

10. 10. 2020. 13:30 1

"Nedostaci u organizaciji zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji"

Povodom dnašnjeg Svetskog dana mentalnog zdravlja, Zaštitnik građana Zoran Pašalić poručio je da postoje nedostaci u organizaciji zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji jer psihijatrijskim ustanovama nedostaje novca i kadrova.

- U jednom delu velikih psihijatrijskih bolnica i ustanova socijalne zaštite domskog tipa, u lošim materijalnim uslovima i sa nedovoljnim brojem osoblja, dugotrajno se hospitalizuju i institucionalizuju pacijenti i korisnici sa intelektualnim i mentalnim teškoćama - upozorio je Pašalić.

Ukazao je da "poštovanje njihovih ljudskih prava i prava pacijenata u postojećim uslovima nije uvek moguće ostvariti u potpunosti".


On je dodao da su usled epidemije bolesti KOVID-19, dodatno ograničena prava te posebno osetljive grupe.

Zamenica zaštitnika građana za prava lica lišenih slobode, Nataša Tanjević, istakla je značaj ulaganja u borbu protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba sa mentalnim poremećajima, a za podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja.

Kako je rekla, naročitu pažnju potrebno je posvetiti prevenciji mentalnih poremećaja dece i mladih, unapređenju mentalnog zdravlja i lečenja starijih osoba sa mentalnim poremećajima, navedeno je u saopštenju Zaštitnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati