Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 10. 2020. 17:34 6

SRBIJA DANAS Umiru opštine i gradovi!

Nijedan stan od januara do juna ove godine nije prodat u Baču, Bačkom Petrovcu, Beloj Palanci, Bosilegradu, Vladimircima, Doljevcu, Žabarima, Žitorađi, Kniću, Ražnju i Osečini. Na tržištu nekretnina nijedna transakcija nije obavljena ni u Bojniku, Dimitrovgradu, Merošini, Malom Crniću niti u Novoj Crnji.

Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi. Uprkos niskim cenama u ovim mestima, onima koji žele da se skuće, više se isplati da kupe kuću, nego da ulažu u kvadrate u zgradama. S druge strane, i izbor je veoma mali, jer se u većini opštinagodinama ne grade novi objekti.

U Ljigu nije potpisan nijedan kupoprodajni ugovor za stan ni ove, ni prošle godine, pišu “Večernje novosti” pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Sumorna statistika tržišta nekretnina van velikih gradova otkriva i da u Beloj Palanci 40 godina nije izgrađen nijedan stan namenjen komercijalnim kupcima, već samo za zbrinjavanje raseljenih.

U Golupcu, sa druge strane, nije prodat nijedan stan u zgradi, ali se beleži tražnja za kućama sa okućnicom i vikendicama.

U 10 opština za prvih šest meseci ove godine prodat je samo po jedan stan, a u dva mesta kvadrat je koštao manje od 100 evra – u Krupnju 83 evra, a u Malom Iđošu 98 evra. U prvoj polovini godine prodat je i po jedan stan u Batočini za 102 evra po kvadratu, dok je u Gadžinom Hanu kupac kvadrat platio dva evra više.

Po jedna stambena jedinica prodata je i u Svrljigu, Babušnici, Varvarinu, Žagubici i Opovu.

Podaci su, dakle, frapantni i svedoče o tome koliko sve manje stanovništva ima u našoj zemlji. Mladi odlaze u veće gradove ili van zemlje kako bi pronašli svoj mir i egzistencijalno se obezbedili.

Godišnje iz Srbije ode oko 60.000 osoba, a prema prognozama u narednih 30 godina, broj ljudi u Srbiji će biti smanjen gotovo za ceo jedan Beograd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati