Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 10. 2020. 17:15 3

Tepić poslala ključne dokaze o poslovanju Brnabića i firme "Aseko" na tri svetske berze (FOTO)

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić obaveštenje o sumnjivim i potencijalno koruptivnim radnjama premijerke Ane Brnabić i njenog brata Igora Brnabića kao direktora srpskog ogranka poljske firme Asseco SEE uputila je danas na tri svetske berze na kojima je izlistana kompanija Asseco, kao i centralnom bordu firme.

Njeno obaveštenje prenosimo u celosti:

"Obraćam Vam se u ime vodeće opozicione političke stranke u Srbiji kako bih vas upozorila na neetičku i potencijalno koruptivnu poslovnu praksu koju sprovodi kompanija izlistana na vašoj berzi – Asseco Group, Asseco Poland SA ADR (ASOZI).

 

Ova kompanija posluje u Srbiji kao Asseco SEE DOO BEOGRAD (u daljem tekstu Asseco SEE) i registrovana je u Beogradu pod matičnim brojem 07432461 (Dodatak 1: Registracioni podaci iz Agencije za privredne registre).

Postoji osnovana sumnja da kompanija Asseco SEE – ogranak u Srbiji, koristi poziciju direktora kompanije Asseco SEE u Beogradu, gospodina Igora Brnabića, koji je brat predsednice Vlade Srbije gospođe Ane Brnabić (Dodatak 2: Menadžerski tim  Asseco SEE u Beogradu, izbor g-đe Ane Brnabiću za predsednicu Vlade u Narodnoj skupštini R. Srbije).

Eksponacionalno povećanje vrednosti i broja državnih ugovora dodeljenih kompaniji Asseco SEE sumnjivo se poklapa sa izborom gđe Ane Brnabić za premijerku Srbije (Dodatak 3: Ugovori Asseco SEE sa državnim organima, preduzećima do 2017. i Dodatak 4: Ugovori Asseco SEE sa državnim organima, preduzećima od 2017.)

Uprkos činjenici da premijerka Brnabić tvrdi da nema sukoba interesa između nje I njenog brata, gospodina Brnabića, verujem da postoji sasvim očigledna korelacija između prihoda Asseco SEE i političkog uticaja njegove sestre, gdje Ane Brnabić nakon stupanju na funkciju premijerke.

Štaviše, na listi Freedom House drastično je pao rejting Srbije i proglašena je hibridnim sistemom, što je dodatno podrilo verodostojnost namere i stave premijerke da se ona i njen brat gospodin Igor Brnabić očiste od sukoba interesa.

Verujem da bi sve kompanije koje kotiraju na vašoj berzi trebalo da održavaju visoke standarde etičke poslovne prakse gde god poslovale u svetu.  Štaviše, verujem da vaša institucija poseduje sve neophodne alate i znanje kako bi potvrdila pridržavanje etičkih normi svojih članova i kako bi istražila da li su neki od vaših članova umešani u koruptivna dela i pranje novca u Republici Srbiji i u regionu.

 

Stoga se nadam da će ove informacije biti korisne za aktiviranje vašeg internog mehanizma za utvrđivanje da li se Asseco Group u svom poslovanju u Republici Srbiji pridržava visokih profesionalnih standarda.

Spremna sam da sarađujem sa svim svojim saznanjima u vezi s tim, ukoliko pokrenete internu istragu o ovom slučaju", navela je Tepić u svom saopštenju.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati