Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

30. 09. 2020. 15:50 1

"Stručnjaci da se prijave na konkurs za Upravni odbor RTS"

Predstavnici Udružene opozicije Srbije Đorđe Vukadinović i Zoran Lutovac pozvali su stručnjake da se prijave na konkurs za izbor članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, koji je raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade REM, Vukadinović je naglasio važnost funkcije Upravnog odbora Javnog servisa, jer je to telo koje se bavi rukovođenjem RTS-a, te da je važno da njega čine stručnjaci.

- Svi znate onu simpatičnu životinju - morsko prase koja uvek loše prolazi. REM podseća na morsko prase, jer nije ni nezavisno ni regulatorno telo, a i ne obavlja svoju funkciju - ocenio je on.

Vukadinović je kazao da postoje pomaci nakon odabira novih članova Saveta REM, ali da Udružena opozicija Srbije to ne primećuje u radu javnog servisa i televizija sa nacionalnom frekvencijom.

- Očekujem da kažu da li su u stanju da sprovedu svoje zakonske obaveze, odnosno objektivno i nezavisno informisanje, ili zbog toga imaju unutrašnje probleme, politički uticaj, ili im možda treba promena zakona.

Vukadinović je najavio da će UOS predložiti poboljšanje rada RTS i REM, tako da javni servis i televizije sa nacionalnom frekvencijom ne budu "u službi vlasti, niti opozicije", već da organizuju debate o važnim temama poput pitanja Kosova, afere Krušik i drugih.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je ocenio da REM ne vrši svoju dužnost - da RTS ne bude u službi "jednog čoveka", već da bude javni servis, a da TV s nacionalnim frekvencijama sprovode zakone i informišu objekitvno i pravovremeno.

- Za vreme vlade Zorana Đinđića rejting RTS-a je bio 30 zbog toga što su Upravni odbor činili stručnjaci i jer je uređivačka politika bila umerena, dok je danas rejting javnog servisa jednocifren. Opozicija ovim ne traži prisutnost u medijima, već da dođu ljudi od integriteta koji će se boriti za javni interes - istakao je Lutovac i dodao da su za to potreban politički pritisak i institucionalno rešenje.

Naglasio je da danas nema debata na televizijama o važnim temama u kojima bi učestvovali stručnjaci, a, ukoliko RTS nastavi da bude u službi vlasti, Lutovac je naveo da su moguće i druge mere, poput bojkota onih koji se tamo reklamiraju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati