Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 09. 2020. 13:49 0

Bulatović o prodaji PKB-a: Imamo pravo da budemo siti!

Ova država je stvari postavila tako da domaći poljoprivrednici, kada kupuju zemlju, plaćaju hektar minimum tri puta više nego što je „Al Dahra“ platila za imovinu PKB-a, izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović, tokom obraćanja uživo na FB-nalogu stranke. Bulatović i njegov sagovornik Aleksandrar Stojković, doktor poljoprivrednih nauka zaposlen u „Al Dahri“, podsetili su javnost na to koliki je gigant bio PKB, na svetskom nivou.

Za vreme dok je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas, politika grada je bila da se PKB sačuva jer je hranio ne samo Beograd, već i širu Srbiju, prerađujući sirovine domaćih proizvođača: „A sada je PKB prodat za 4.700 evra po hektaru. Reč je o 17.000 hektara koji su ispresecani sa 700 kilometara kanala za navodnjavanje. Bez tih kanala, zemlja tog kvaliteta kod nas u Sremu košta 50.000 po hektaru“, kaže Bulatović.

Ovom kupovinom, arapska država postaje i učesnik na tržištu mleka u Beogradu, budući da je učešće PKB u snabdevanju srpske prestonice više od 50 odsto. Javnost treba da zna da je od iznosa koji je “Al Dahra” uplatila na račun PKB-a, kada su vraćeni svi dugovi državi i bankama, i isplaćen socijalni program radnicima, na računu PKB-a ostalo oko 12 miliona evra. Za budžet Srbije, ništa.

Po prodaji imovine PKB-a „Al Dahri“, sa svim zaposlenima su raskinuti ugovori o radu na neodređeno vreme i isplaćena im je otpremnina, međutim, u sporazumnom raskidu ugovora je navedeno da će svi radnici nastaviti rad nakon privatizacije. Ipak, za stalno je primljeno svega nekoliko direktora, pa su radnici zbog toga protestovali u Beogradu.

Aleksandar Stojković je govorio o krivičnoj prijavi, koju je podneo 23. maja 2018, protiv spornih nabavki u PKB-u: „Reč je o nabavci bandažnih zavoja koji se koriste u stočarstvu. Mi smo ih plaćali 362 dinara, a mogu da se nabave u Kini za 25 dinara. Pa vi vidite na koji način su nabijali troškove!“

Odgovor tužioca na ovu krivičnu prijavu je bio da tužilaštvo ne može time da se bavi. Ne zanemarujući i ostale važne privredne i društvene delatnosti, Bulatović je apostrofirao poljoprivredu kao jedan od temelja naše države: „Nama je cilj ne samo da proizvedemo višnju, već da napravimo i kompot – onako kako je PKB radio.

Stranka slobode i pravde će se boriti da se vrati sjaj poljoprivredi i srpskom selu. Nekada je srpsko selo bilo sito, a današnja vlast promoviše glad“, i dodao: „Ko ima pravo da prodaje srpsku zemlju?! Ko vam je dao to pravo, zemlju koju su srpski paori radili i od koje su živeli, sram vas bilo! Nadam se da će se ovaj narod osvestiti i shvatiti šta nam rade. Mi iz Stranke slobode i pravde nećemo dozvoliti da nam zemlju prodaju za šerpu ribe.“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati