Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 09. 2020. 11:43 6

"Srbija ponižena u SAD, odustala od borbe za KiM"

"Iako zvaničnici Republike Srbije, pre svih predsednik Republike, pokušavaju da sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu predstave kao nacionalnu pobedu, kada se posledice ovog akta razmotre sa pravnog stanovišta " stvari izgledaju potpuno drugačije", navodi se u saopštenju Pravnog tima Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

- Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma predsednik Republike je učinio nove protivustavne ustupke drugoj ugovornoj strani, koji su joj omogućili da ovaj sporazum predstavi kao međudržavni ugovor, pa je tako nelegalnim prištinskim strukturama priznat važan atribut spoljne suverenosti (državnosti) – pravo na zaključivanje međunarodnih ugovora. Naime, u Vašingtonskom sporazumu druga ugovorna strana se imenuje kao "Kosovo", bez navođenja zvezdice koja garantuje statusnu neutralnost. Time je predsednik Republike jednostrano, iz samo njemu znanih razloga, odustao od primene Sporazuma o regionalnom predstavljanju i saradnji. Ovakvo kršenje Sporazuma koji je zaključila Srbija, kao i sve druge štetne posledice Vašingtonskog sporazuma tim su teže jer predsednik nema, niti je mogao da ima valjano punomoćje za zaključenje ugovora od Vlade u tehničkom mandatu, koja inače prema Ustavu RS predstavlja organ koji "utvrđuje i vodi politiku" - ističe se u saopštenju Pravnog tima za odbranu KiM.

Ovaj Pokret navodi da je stavka u ugovoru da Srbija obustavu kampanju povlačenja priznanja Kosova - ponižavajuća.

- Odredbom kojom se Srbija obavezala da na godinu dana obustavi kampanju povlačenja priznanja Kosova, a da se u neoročenoj budućnosti uzdrži od formalnog ili neformalnog zahtevanja da ova tvorevina ne bude priznata od strane drugih država, predsednik se u ime Srbije odrekao prava na samostalno vođenje spoljne politike, kao i prava države da svim dozvoljenim sredstvima štiti svoj teritorijalni integritet - poručuje se u saopštenju i naglašava:

- Pristajući na ovakvu ponižavajuću ugovornu obavezu, Srbija je drugim članicama međunarodne zajednice, naročito onima koje nisu priznale Kosovo, poslala poruku da se saglasila da na delu svoje teritorije ne vrši suverena prava i da ta prava umesto njene vrše vlasti samoproglašene "države" kosovskih Albanaca. Ovakva namera odustajanja od borbe za povratak Kosova i Metohije u ustavni poredak Republike Srbije iz ugla međunarodnog prava nije ništa drugo nego prikriveno protivpravno odricanje od dela državne teritorije. Priznanje tzv. Republike Kosovo koje je potom učinila vlada Izraela došlo je samo kao zakonomerna posledica državno i nacionalno pogubne poruke koju su vlasti Srbije poslale prihvatanjem navedene obaveze iz sporazuma.

Iz Pokreta su naveli i koja je sličnost ovog sporazuma sa onim potpisanim u Briselu 2013. godine.

- Iako postignuti uz različito inostrano posredništvo, Briselski i Vašingtonski sporazum povezuje istovetan cilj koji ugovarači žele da postignu, a koji se u naslovu oba sporazuma označava rečju "normalizacija" (Briselski sporazum: Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa; Vašingtonski sporazum: Ekonomska normalizacija). Suprotno viziji pregovora koju dele posrednici (EU odnosno SAD) i jedna ugovorna strana (tzv. Kosovo), najviši predstavnici Srbije i posle zaključenja Vašingtonskog sporazuma verbalno insistiraju na tome da su sve dosadašnje sporazume o "normalizaciji" zaključili sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu. Radi se o običnoj pravnoj sofisteriji za unutrašnju upotrebu, pošto institucije nezavisnog tzv. Kosova od 17. februara 2008. godine ne predstavljaju privremene institucije samouprave na Kosovu.

Pravni tim Pokreta za odbranu Kosova i Metohije navodi da je ovaj sporazum davanje legaliteta institucijama u Prištini.

- Zato je zaključenje svakog sporazuma sa predstavnicima nelegalnih prištinskih struktura suprotno međunarodnom pravu, jer priznaje legalitet institucijama koje deluju protivno Rezoluciji 1244 UN SB. Istovremeno, svaki sporazum zaključen sa predstavnicima samoproglašene države kosovskih Albanaca suprotan je odredbi Ustava Republike Srbije koja predviđa postojanje suštinske autonomije na Kosovu i Metohiji. Sporazumima kojima se ustavnopravnom poretku lažne države Kosovo daje privid zakonitog – brutalno se narušava temeljno načelo jedinstva pravnog poretka Republike Srbije - navodi ovaj Pokret i zaključuje:

- Ako iz ugla Rezolucije 1244 prištinske vlasti ne predstavljaju privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji, niti shodno Ustavu Srbije mogu predstavljati organe suštinske autonomije, onda je jasno da se radi o nasilno uspostavljenim separatističkim vlastima. Tako da svaki sporazum zaključen sa secesionistima kojim se priznaje zakonitost njihovog sistema vlasti, zapravo predstavlja pružanje pomoći secesionistima da otcepe deo Srbije. U tom smislu Pokret za odbranu Kosova i Metohije upozorava da bi zaključenjem završnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa tzv. Republikom Kosovo, njegovi potpisnici bili pomagači u izvršenju krivičnog dela ugrožavanja teritorijalne celovitosti Krivičnog zakonika Republike Srbije. Svako saučesništvo u takvom činu neće moći izbeći sud ne samo istorije, već i pravde - navedeno je u saopštenju Pravnog tima Pokreta za odbranu Kosova i Metohije koje su potpisali prof. dr Igor Vuković, prof. dr Slobodan Orlović, prof. dr Branislav Ristivojević, doc. dr Duško Čelić i prof. dr Zoran Čvorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati