Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 09. 2020. 15:18 9

"Ambasadore, osim za kajmak i slaninu, znate li za srpske umetnike?"

Cenjeni veleposlaniče, već dugo pratimo koliko jedete i koliko vam prija masna hrana, ali ne znamo jeste li pročitali koju knjigu srpskog autora, jeste li kupili sliku nekog srpskog umetnika. I to bi nas zanimalo. Ne samo kajmak i slanina - istakao je pisac i književni prevodilac Dejan Tiago Stanković, kao aluziju na "gurmanluk" američkog ambsadora u Srbiji Entonija Godfrija.

Odavno je srpska javnost stekla utisak u Godfriju kao o nekome ko je u Srbiju došao kako bi uživao u hrani, a manje kako bi se na valjani način bavio diplomatijom.

Godfri svojim postupcima redovno daje povod za takvo mišljenje. Retko se oglašava o pogubnoj politici državnog vrha Srbije i kršenju prava i medijskih sloboda, koja se u njegovoj zemlji i te kako poštuju, ali zato gde god se nalazi, ne propušta priliku da se pohvali roštiljem, sarmama, pasuljem, pečenjem i istalim srpskim specijalitetima.

- Od sveg posla, kojeg ima na pretek, umalo da zaboravim na fanove moje gurmanske diplomatije. Prošla nedelja mi je još u svežem sećanju, a sutra putujem u Šumadiju. Slušam predloge - napisao je Godfri, dan pre nego što je prisustvovao obeležavanju 76-godišnjice misije Halijard na Galovica polju u Pranjanima.

Na ponašanje američkog ambasadora nije ostao imun ni pisac Dijan Tiago Stanković.

- Cenjeni veleposlaniče, već dugo pratimo koliko jedete i koliko vam prija masna hrana, ali ne znamo jeste li pročitali koju knjigu srpskog autora, jeste li kupili sliku nekog srpskog umetnika. I to bi nas zanimalo. Ne samo kajmak i slanina - napisao je Stanković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati