Društvo i ekonomija

27. 09. 2020. 14:48 3

Filološki ustao: Želimo autonomiju i pravo da biramo dekana!

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta zahtevaju nove izbore za dekana kojima će se kriza na ovom fakultetu konačno razrešiti. Ukoliko se nadležni na ovaj poziv ne budu odazvali, sa Filološkog poručuju "da će se boriti svim mirnim sredstvima".

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta najodlučnije se, kako kažu, protive "proizvoljnom i neutemeljenom postupanju Prosvetne inspekcije i v.d. dekana Anđelke Mitrović" .

- Prekidanje postupka za izbor dekana, koji se odvija u skladu sa Statutom Fakulteta, Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju, i to u trenutku kada je on već skoro bio doveden do samog kraja, neće ni na koji način doprineti sređivanju stanja na Fakultetu, već će samo produbiti ozbiljnu krizu u kojoj se nalazimo - navodi se u saopštenju.

Glasanje o kandidatu za dekana bilo je zakazano za 17. septembar, ali tri dana pred to glasanje, bez ikakvog obrazloženja, privremena uprava Fakulteta na čelu sa v. d. dekana, prof. dr Anđelkom Mitrović, pomerila je glasanje o kandidatu za dekana za 21. septembar. Zatim su, kako navode nastavnici i saradnici Filološkog, podjednako proizvoljno i bez ikakvih ubedljivih razloga, Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naložili da se postupak izbora dekana obustavi.

- Pošto je, nakon toga, Savet Filološkog fakulteta odbio da postupi shodno rešenju Prosvetne inspekcije i obustavi legalan postupak za izbor dekana, v.d. dekana Anđelka Mitrović je, mimo svojih ovlašćenja, 21. septembra donela „Odluku o privremenom obustavljanju svih procedura u vezi sa raspisanim konkursom za izbor dekana FF - navode sa fakulteta.

Sa Filološkog zahtevaju od Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, g. Mladena Šarčevića, da razreši dužnosti svoju specijalnu savetnicu, bivšu dekanku Filološkog fakulteta, Ljiljanu Marković, zato što je ona "svojim postupcima osramotila i Fakultet i čitavu akademsku zajednicu".

- Odbijamo da pristanemo na ovakvo nasilje i smatramo ga napadom na autonomiju Univerziteta i pravni poredak. Zahtevamo od v.d. dekana da bez odlaganja zakaže izbore za novog dekana kako bi se legalno započeta i sprovedena procedura što pre okončala. Odlučni smo da se za svoje pravo da biramo dekana i druge organe Fakulteta borimo svim mirnim sredstvima - naveli su oni i za 29. septembar u 14 sati najavili protestnu šetnju od Platoa ispred Filozofskog fakulteta do MPNTR u Nemanjinoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati