Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 09. 2020. 13:16 2

"RTS je srozan na partijsko glasilo vladajuće stranke"

"RTS je srozan na partijsko glasilo vladajuće stranke, odnosno predstavlja deo odseka za propagandu vladajuće klike. Umesto da ima objektivni i kritički odnos prema Vladi i državnim organima, RTS svojim izveštavanjem namerno obmanjuje javnost u Srbiji skrivanjem istine i izbegavanjem obrađivanja skandaloznih i ogromnih afera mnogih protagonista vlasti. Vrlo često RTS, usled svog snishodljivog odnosa prema predsedniku vladajuće stranke, dovodi do zagađenja medijskog prostora u Srbiji," navodi u svom pismu REM-u Slobodan Prvanović, naučni saradnik na Institutu za fiziku, koji se kandidovao za člana Upravnog odbora RTS.

Ovo pismo prenosimo u celosti.

"Poštovani članovi Saveta REM-a,

Siguran sam da ste vi, uvaženi članovi Saveta REM-a, itekako svesni da Radio-televizija Srbije, u svom informativnom i političkom programu, uveliko krši zakone iz medijske sfere. Sigurno vam nije promakla činjenica da RTS odavno nema veze sa onim što mu je zakonska obaveza, a to je da bude informativni servis svih građana. RTS je srozan na partijsko glasilo vladajuće stranke, odnosno predstavlja deo odseka za propagandu vladajuće klike. Umesto da ima objektivni i kritički odnos prema Vladi i državnim organima, RTS svojim izveštavanjem namerno obmanjuje javnost u Srbiji skrivanjem istine i izbegavanjem obrađivanja skandaloznih i ogromnih afera mnogih protagonista vlasti. Vrlo često RTS, usled svog snishodljivog odnosa prema predsedniku vladajuće stranke, dovodi do zagađenja medijskog prostora u Srbiji.

Omogućavajući mu da Javni servis koristi u terapeutske svrhe, gde nesputano samog sebe hvali na najprizemniji način, RTS svojim postupanjem ne samo da direktno krši Zakon, već služi kao opravdanje drugim elektronskim medijima za plasiranje još odvratnije gebelsovske propagande kojom se kičerajski veliča pre svega on, a usput i njegovi saučesnici. Takvim svojim protivzakonitim radom RTS je bitno doprineo dramatičnom srozavanju nivoa obaveštenosti građanstva, a obaveštenost je preduslov za kompetentno opredeljivanje u okviru demokratskog razvoja jednog društva. Kršeći zakone, RTS je direktno radio protiv našeg društva i doprineo je destabilizaciji naše države. Time je RTS postao jedan od odgovornih za svekoliko urušavanje Srbije, a koje se možda najbolje ogleda u rastakanju njenih institucija i srozavanju njenog međunarodnog ugleda.

Siguran sam da ste i vi, kao i svi misleći ljudi u Srbiji, zgroženi nad onim šta je i kako radio RTS poslednjih godina i da listom osuđujete Upravni odbor RTS-a što nije sprečio rukovodstvo u njegovom kreiranju lažne slike stvarnosti u Srbiji. Kao što znate, Upravni odbor nije pokrenuo postupke protiv direktora i glavnog i odgovornog urednika RTS-a, a koji su glavni krivci i najodgovorniji za ponovno posrnuće našeg najvećeg elektronskog medija. Verovatno ste upoznati i sa činjenicom da je Upravni odbor imao indolentni odnos prema Programskom savetu, a koji je, umesto da se bavi skandaloznom uređivačkom politikom RTS-a, dao sebi za pravo da uređuje političku scenu u Srbiji (naravno, služeći interesima vladajuće strukture).

Pretpostavljam da ste čuli da postoje ozbiljne indicije da je rukovodstvo RTS-a rasipalo sredstva građana, nemilice ih trošeći na način čija je usklađenost sa zakonima pod znakom pitanja. Takođe, postoji i sumnja da su sredstva građana Srbije korištena za dodatno nagrađivanje onih novinara koji su se istakli u poltronskom odnosu prema vlasti, odnosno da su od sredstava građana najviše dobijali oni koji su najviše radili na obmanjivanju tih istih građana, a što se ne može drugačije tretirati nego kao ordinarna pljačka naših građana.

Sve navedeno predstavlja deo onoga što me je motivisalo za javljanje na aktuelni konkurs za nove članove Upravnog odbora RTS-a. Što se tiče mojih namera one su, čini mi se, odavno jasne. Kao što znate, pre nekoliko meseci sam pokrenuo akciju među kolegama iz akademske zajednice u okviru koje smo, najkraće rečeno, tražili da RTS počne da poštuje zakone u svom radu. (Ukoliko niste upoznati sa detaljima, ja vam u prilogu dostavljam tekstove naših zahteva. S obzirom na to da sam bio njihov autor, na osnovu ovih zahteva ćete moći da zaključite za šta bih se zalagao u Upravnom odboru RTS-a.) Namera mi je da uradim sve što mogu u pravcu obezbeđivanja poštovanja svih relevantnih zakona i obezbeđivanja preko potrebnog istinitog i potpunog informisanja građana, kao što je to i dato u zadatak Javnom servisu, a što rukovodstvo RTS-a građanima uskraćuje. Zalagao bih se za maksimalnu transparentnost u radu čitavog sistema, za personalnu odgovornost u radu svakog pojedinca i za savesno trošenje sredstava građana, a čini mi se da ništa od ovoga trenutno nemamo kada je u pitanju RTS.

Oduvek sam smatrao da je nedopustivo da onaj koga građani finansiraju koristi dobijena sredstva za obmanjivanje javnosti i zato od vas tražim podršku u mojim zalaganjima da oslobodimo RTS. Do sada ste, uvaženi članovi Saveta REM-a, ko zna koliko puta demonstrirali vašu udvoričku politiku. Okretali ste glavu od toga šta se i kako radi na RTS-u, čak ste ignorisali i bestijalna medijska iživljavanja na nekim drugim televizijama, i tim poltronskim odnosom prema vladajućoj strukturi mnogi od vas su postali itekako odgovorni za posledice one politike koju RTS svojim protivzakonitim radom zastupa. Verujem da vas je potajno sramota zbog onoga šta je sve REM radio, a nadam se da delite moj stav da je razbucavanje svakog legla nemorala i kriminala obaveza svih nas koji želimo da od Srbije napravimo civilizovanu zemlju.

Uz pretpostavku da sam uspeo da vam pružim dovoljno argumenata za to da me izaberete za člana Upravnog odbora RTS-a, srdačno vas pozdravljam.  

Slobodan Prvanović"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati