Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 09. 2020. 22:07 3

"Srbija nema sudove, pojedinac je nezaštićen pred državom"

U Srbiji, vladavina prava je odavno mrtvo slovo na papiru. Pravo i pravda ne stanuju više na istoj adresi, jer su ih brutalno isterali, a na njihovo mesto se uselio jedan čovek, čija volja je postala zakon. Pojedinac više ne oseća nikakvu zaštitu i potpuno je ogoljen pred državom bez institucija, koju oličava Aleksandar Vučić.

- Kada je Ustavni sud doneo neku epohalnu odluku koju svi pamtimo i koju smo naučili i mi koji smo pravnici i novinari i obični građani? To znači da mi nemamo sud. Mi imamo i Ustav i zakone. Naš zakonodavni okvir je vrlo solidan, ali u praksi to se ne primenjuje. Vladavina prava i država zasnovana na vladavini prava podrazumevaju nešto drugo, pre svega u slučajevima kada treba obezbediti zaštitu običnom pojedincu u odnosu na državu. To kod nas ne postoji - kaže Vladimir Gajić, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke.

Dakle, Srbija ne poseduje, bar ne na adekvatan način, kako bi pojedini stručnjaci rekli, najvažniju granu vlasti - sudsku. Sudstvo je u potpunosti podređeno stranačkim i privatnim interesima, te ne postoje efikasni mehanizmi zaštite prava. Korupcija je uzela maha, ćuti se pred najočiglednijim primerima kršenja Ustava i zakona.

Državni tužilac se ne pojavljuje u javnosti, ne obavlja svoj posao, što je nezamislivo u civilizovanom i razvijenom svetu. Umesto da nosioci izvršne vlasti budu u strahu od sudske grane vlasti koja bi trebalo da ima kontrolnu ulogu, dešava se suprotno, da sudije sude i rade u atmosferi straha od bahatih i koruptivnih funkcionera na svim nivoima vlasti.

Krušik, Jovanjica, Telekom, Hercegovačka, helikopter, bugarski vozovi, tetka iz Kanade, plagijati, stanovi u Bugarskoj, nepotizam...ređaju se afere, a već godinama nemamo ikakav epilog istih.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati