Društvo i ekonomija

M. Živković

24. 09. 2020. 12:00 1

Profesor Kubat za Direktno: Sinod prekršio zakone, podneću krivične prijave

Tačno je, Sinod je doneo tu odluku o povlačenju blagoslova i poslali su je na fakultet. Mene, naravno, nisu obavestili. Pretpostavlja se da je to jedan čovek uradio, nadležni episkop koji nije hteo da primi kidnapovanog studenta Marka Žarkova. Na osnovu čega su tu odluku doneli, znam koliko i vi - kazao je za Direktno profesor Bogoslovskog fakulteta Rodoljub Kubat, kojem Sinod Srpske pravoslavne crkve zvanično želi da oduzme mesto predavača u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Kubat je istakao da odluka Sinoda SPC ne znači i automatski njegovo otpuštanje sa fakulteta, ali da će dekan vrlo verovatno odlučiti kako mu nalaže ovo crkveno telo.

- To ne znači po automatizmu da sam dobio otkaz. Teoretski, to je nalog Sinoda dekanu da me otpusti. Naravno da ću da tužim i njega i ostale koji su tu odluku doneli, braniću svoja prava pred institucijama jer bi me neosnovano otpustili, ukoliko to odluče na osnovu naloda Sinoda. Taj blagoslov nema nikakvo pravno utemeljenje, to je kršenje statuta Univerziteta i kršenje zakona o visokom obrazovanju - kazao je naš sagovornik.

Kubat je istakao da će se obratiti sudovima, ombudsmanu, ali i rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović, jer je ovim činom Sinoda prekršen statut Univerziteta.

- Nemam drugog načina da zaštitim svoja prava. Poenta je u tome da je ništa ne znam o svemu ovome. Niko me nije zvao, niti mi je zvanično rekao koji su im motivi za tu odluku. Mogu samo da nagađam, ali niko mi to nije obrazložio. Po mom mišljenju, očigledno da fakultet želi da se osamostali i da se skloni sa Univerziteta jer samo na taj način mogu da prikriju sve ono što se u prethodnom periodu zbivalo na Bogoslovskom fakultetu - zaključio je Rodoljub Kubat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati