Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

23. 09. 2020. 16:06 2

"Krah i kraj samostalnog tužilaštva u Srbiji"

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da pokretanje optužnog predloga protiv predsednika Boška Obradovića i trojice članova Dveri Slaviše Miletića, Marka Đurđevića i Davora Đurđevića zbog protesta ispred Narodne skupštine 8. maja ove godine "označava definitivni krah i kraj samostalnog tužilaštva kao institucije u Srbiji".

Navedeno je da je prekjuče, 21. septembra, održano je poslednje saslušanje u predistražnom postupku pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, a već danas je podignut optužni predlog, što "nažalost ne govori o izuzetnoj efikasnosti srpskog tužilaštva već o tome da su optužnice unapred već napisane".

- Poenta čitave ove tužilačke farse najbolje se ogleda u tome što je optužni predlog hitno poslat svim medijima, iako ga ni branioci optuženih ni sami optuženi još uvek nisu lično dobili. Deluje neverovatno, ali je istinito da su četvorica članova Dveri optuženi za "nasilničko ponašanje" prema "nevinom i nedužnom" ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i narodnom poslaniku Marijanu Rističeviću jer su, kako saopštava Tužilaštvo, "pokušali da ih spreče da udju u zgradu Narodne skupštine", što je apsolutna laž - saopštile su Dveri.

Pokret naglašava da je tog dana na skupštinsko zasedanje "najnormalnije" ušlo preko 150 narodnih poslanika koje niko nije sprečavao da uđu u zgradu i skupštinska sednica je održana bez ikakvih problema.

- Četvoro narodnih poslanika Dveri toga dana protestovali na stepeništu ispred Narodne skupštine zbog izmena izbornih zakona u sred izbornog procesa koji su bili na dnevnom redu. Ovo je zapravo bio vrhunac krajnje antidemokratskog i protivustavnog delovanja vladajućeg režima, nezabeležen u drugim demokratijama u Evropi i dovoljan razlog da Ustavni sud Srbije poništi lažne izbore održane 21. juna - navedeno je u saopštenju.

Dveri ocenjuju da je cilj vlasti da se to sakrije i sada se pokreće sudski postupak protiv bivšeg narodnog poslanika i članova Dveri koji su apsolutno imali sva demokratska prava, pa i na spontano javno okupljanje prema Zakonu o javnim okupljanjima.

- Zašto se vladajućem režimu i tužilaštvu toliko žuri u ovom slučaju i zašto je baš Boško Obradović njima toliko bitna meta vreme će pokazati. Ono što je sigurno jeste da nisu tako ažurni kada su u pitanju predstavnici vlasti ogrezli u kriminal i korupciju, jer još uvek nema procesuiranja najvećih afera od "Kofera" i "Banane", preko veza Zlatibora Lončara sa Zemunskim klanom i sumnjivog poslovanja oko robnih rezervi u slučaju firmi Marijana Rističevića do političke pozadine rušenja u Savamali, pljačke "Telekoma", ili trgovine oružjem i drogom u aferama "Krušik" i "Jovanjica" - saopštio je pokret.

Dveri naglašavaju da je pravosuđe u Srbiji stavljeno u potpuno ogoljenu direktnu funkciju aktuelne vlasti i da je to zapravo ključni problem našeg društva.

Dok pravosuđe u Srbiji ne postane zaštitnik interesa građana, a ne vlasti, nikakve političke promene se zapravo nisu desile, zaključuje se u saopštenju Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati