Dekanu FON-a javna opomena zbog plagijata Malog | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta/BIRN ]

23. 09. 2020. 12:44 3

Dekanu FON-a javna opomena zbog plagijata Malog

Zbog neakademskog ponašanja prilikom odlučivanja o doktoratu Siniše Malog, aktuelnog ministra finansija, dekanu Fakulteta organizacionih nauka (FON) Miliji Suknoviću preti izricanje javne opomene zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike, piše u najnovijem istraživanju BIRN-a, objavljenom danas na sajtu Javno.rs.

Prvostepenu odluku o izricanju javne opomene doneli su članovi Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu (UB) 11. septembra 2020. godine, postupajući po prijavi koju je podnelo dvadesetak profesora Univerziteta u Beogradu 25. maja ove godine.

Grupa od dvadesetak profesora UB tražila je da se utvrdi odgovornost dekana FON-a i članova etičkih komisija fakulteta koji su tvrdili da doktorat ministra finansija nije plagijat.


Pojedini članovi ove grupe profesora u razgovoru za BIRN navode da su zadovoljni odlukom Odbora, ali da će podneti žalbu jer smatraju da se Suknoviću umesto javne opomene, koja je blaža kazna, treba izreći najstroža mera, a to je javna osuda.

Dekan Suknović u razgovoru za BIRN kaže da nije dobio rešenje kojim mu se izriče javna opomena za neakademsko ponašanje, te da o tome ne može da govori već "da pitamo njih".


Na pitanje BIRN-a da li će uložiti žalbu na ovakvu odluku, Suknović kaže da ne zna i da će o tome odlučivati kada dobije rešenje. 

Da li će podneti ostavku na mesto dekana ukoliko Etička komisija donese konačnu odluku da mu se izriče javna opomena - bilo je sledeće pitanje BIRN-a na koje je Suknović odgovorio: "Ne znam ni kakvo će vreme, ni saobraćaj, biti sutra u Beogradu".

Prema Kodeksu profesionalne etike, mere koje se izriču onima koji ga prekrše su opomena, javna opomena i javna osuda. Dok se javna opomena čita na sednici Saveta i Nastavno-naučnog veća fakulteta na kome je zaposlen onaj kome je ova mera izrečena, javna osuda čita se na svim fakultetima UB.


Osim toga, u članu 65 Statuta Univerziteta u Beogradu piše da "dekan ne može biti lice … koje je prekršilo kodeks profesionalne etike".

Akademik Dušan Teodorović, prvi na listi potpisnika prijave kaže za BIRN da "ako dekan nema čestitosti da podnese ostavku, mi ćemo učiniti sve da on bude smenjen".


- Smatram da je časno da Milija Suknović da ostavku, jer je on, zajedno sa drugom grupom ljudi protiv koje smo mi takodje podneli prijave, učinio sve da se zataška čitava afera u vezi sa doktoratom Siniše Malog. To može da se vidi ako se analizira njegovo ponašanje - objašnjava Teodorović.

On dodaje da je Suknović profesor UB i da kao profesor mora da "daje moralni primer ostalima". Akademik očekuje da će se dekan takodje žaliti na odluku Odbora "čime će pokazati nedostatak moralnosti".


- Ono gde se srpski univerziteti razlikuju od svetskih univerziteta, jeste što se u ovakvim situacijama više bavimo pravom nego moralom - zaključio je Teodorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Spreman za svaku situaciju

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati