Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 09. 2020. 13:23 0

"Srbija ispod proseka u borbi protiv korupcije"

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević izjavio je da će Savet 23. septembra razgovarati i dati mišljenje o Telekomu, jer je reč o temi za koju je javnost veoma zainteresovana, ali je, istovremeno, ukazao da u borbi protiv korupcije "nema rezultata“ i da je Srbija po tome "ispod evropskog proseka“.

Upitan da li ozbiljniji unutrašnji pritisak na Savet zapravo počinje 2017. godine, kada je Vlada Srbije nametnula dva člana, Milićević je rekao da je "Savet izborio nezavisnost time što je uvek predlagao svoje članove, a Vlada ih imenovala, ali da prethodne vlade nisu dopuštale da se popuni sastav“.

Na pitanje da li Vladina dva člana koče rad Saveta, imajući u vidu da se izveštaji usvajaju konsenzusom, on je, aludirajući na situaciju oko Telekoma i ugovor sa privatnom kompanijom Wireless media, konstatovao da je "u javnosti nastala situacija koja nije uobičajena“.


Objasnio je da "Savet nikada ne glasa o nacrtu ili radnom dokumentu i da u slučaju Telekom niko ne opstruira rad, jer se mišljenje može usvojiti većinom glasova, a ne konsenzusom“.

- To može biti samo u obliku ličnog mišljenja koje Savet ne može da prihvati kao svoj izveštaj - rekao je Milićević i podsetio da "nikada niko nije iznosio u javnost mišljenje o predmetu koji se radi“.

Milićević je rekao i da pismo ministarke Zorane Mihajlović, posle izveštaja o železnici, kojim najavljuje preispitivanje rada Saveta i njegove reforme, "shvata ozbiljno“, ali da to nije prvi put da se Savet suočava sa takvim odnosom izvšne vlasti.

- Od kada je Savet oformljen, nije bio u dobrim odnosima ni sa jednom vladom, iako su kancelarije tog tela u zgradi Vlade Srbije - ocenio je Milićević.
Podsetio je na nekoliko prethodnih pokušaja uticaja na rad Saveta, među kojima i na "šestomesečni kontrolni sastanak sa predstavnicima Evropske unije, kada se tvrdilo da izveštaji Saveta nisu adekvatni, ni dovoljno kvalitetni, što nije bilo prihvaćeno od Evropske komisije“.

Objašnjavajući razloge problema u odnosima sa Vladom, Milićević je napomenuo da "izveštaji ne idu u javnost sedam do 10 dana, jer se prvo čeka odgovor Vlade Srbije kojoj se taj izveštaj šalje“.


Kako je precizirao, "čekamo da nas neko pozove da o tome razgovaramo, da nam ukaže ako nešto nismo uradili kako treba, da korigujemo ili dopunimo" podatke.

- Međutim ovde nas niko ne pozove, a onda se na nas ljuti kada izveštaji odu u javnost - predočio je Milićević, koji smatra da postoji "neverovatano ponašanje prema kritici koje se ogleda u napadu na ličnost ili na instituciju“.

Osvrćući se na konkretan izveštaj o železnici, koji je isprovocirao ministarku Mihajlović da javno zapreti Savetu, iako nije odgovorila na navode izveštaja pre njegovog objavljivanja, on je primetio da su se svi prema železnici ponašali kao da to nije ničija briga.

Govoreći o borbi protiv korupcije u Srbiji, on je ukazao da u tome “ne postoje rezultati” i da smo sada “ispod evropskog proseka”.

On smatra da je “najteže proceniti da li se nešto u borbi protiv korupcije ostvarilo” i napominje da “posebno ne voli javne demonstracije borbe protiv korupcije u kojima se najavljuje broj uhapšenih, a do epiloga se nikada ne dođe”.
Milićević je istakao da Savet posebno interesuje sistemska korupcija, koja postoji decenijama i protiv koje je borba teška, jer se konstatnim promenama zakona i hitnim postupcima bez javne diskusije, kreira ambijent koji tu borbu otežava.

Prema njegovom mišljenju, “sve je manje ljudi participira u borbi protiv korupcije, zbog taboidizacije mejnstrim medija, čija je posledica inverzija sistema vrednosti, provlačenje kroz blato, uništavanje autoriteta i porodica svakog ko kritički govori”.

Građane obeshrabruje da se uključe u borbu protiv korupcije i odustvo rezultata kada prijave korupciju, dužina trajanja postupaka i nenalaženje elemenata korupcije, što rezlultira i gubljenjem njihove “političke volje” da insisitiraju na vladavini prava i poštovanju zakona, zaključio je Milićević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati