Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 09. 2020. 11:24 0

"Smene na VMA primer kako se politička moć stavlja iznad svega"

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić je izjavio u Novom danu, govoreći o smenama načelnika tri odeljenja u Vojnomedicinskoj akademiji a koji su potpisnici inicijative "Ujedinjeni protiv kovida", da je to "eklatantan primer kako se politička moć i politička volja stavljaju iznad svega".

 

Prema njegovim rečima, "ne možete na taj način apsolutizovati političku moć i političku volju".

- Mi imamo objašnjenja da je reč o reorganizaciji, ali je činjenica da se smenjuju upravo ljudi koji su javno izrazili svoj stav - navodi Janjić i dodaje da su se povodom navedenog slučaja morale oglasiti institucije poput Ombudsmana.

Govoreći o najavljenoj akciji podrške "Ujedinjenima protiv kovida" 26. septembra, Janjić je rekao da je javnost "jedino preostalo oružje" u borbi protiv upliva politike, ali da će odziv zavisiti od odziva samih lekara.

Govoreći o godišnjici slučaja Aleksandra Obradovića i aferi "Krušik", Janjić je ocenio da sa na tom primeru jasno vidi kako "ispod žita" izvršna vlast i razni centri moći utiču na funkcionasnje organa vlasti, pa i pravosudnog sistema.

- Otežu se stvari da bi se zaboravilo. Ali stižu nove afere, pa se priča samo o njoj, pa o sledećoj itd - kaže Janjić.

 

Janjić smatra da je sastanak u Vašingtonu bio važan jer je, kako kaže, Srbija potpisala političku obavezu da će se približavati Zapadu.

- To je proces, to traje. Biće 'koprcanja' i dalje, što je potpuno prirodno da se šteta svede na što manju meru i da se poslovi sa Kinom i Rusijom naprave drugačije - kaže on, ali i dodaje da se sada dovodi u pitanje Rezolucija 1244 koja je "osnovni oslonac uticaja Rusije u regionu".

Po pitanju buduće vlade Janjić kaže da će biti zanimljivo videti kakva će biti pozicija Socijalističke partije Srbije (SPS) jer smatra da će to pokazati "kako prevazilazimo jaz u odnosima sa Rusijom".

- Jer socijalisti slove kao stranka koja bliska Rusiji i pretpostavka je da je Rusija zainteresovana da SPS ostane u izvršnoj vlasti. Kroz to kakvu će poziciju imati možda mogu da se cene odnosi Srbije i Rusije - zaključuje Janjić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati