Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

18. 09. 2020. 10:50 0

"Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca"

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je danas da platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

Mihajlović je povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

- Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje - istakla je Mihajlović.

Ona je navela da je Epidemija korona virusa dodatno "osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo".
Mihajlović je dodala i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

- Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca - zaključila je Mihajlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati