Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

17. 09. 2020. 16:10 4

"Rasprodaju državu da bi nahranili mafijaški klan"

Tužiteljka Dolovac verovatno ima svoje razloge za nevidljivost i neadekvatan rad. Nadam se da ćemo jednog dana moći da ih čujemo na mestu koje je adekvatno za ono što je svojim nečinjenjem to tužilaštvo uradilo Srbiji i nama, kaže Miroslava Milenović, bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije, finansijski forenzičar i finansijski istraživač Panama papira.

U izveštaju "Transparensi internešnel", Srbija je na 91. mestu liste od 180 država i poziciju deli sa Turskom, ali, prema istraživanju USAID i CESID za 2019, u Srbiji 86 odsto ljudi ne bi prijavilo korupciju.

- Nekadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader osuđen je na zatvorsku kaznu zbog ratnog profiterstva.

- Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer, za koga je otkriveno da je primio mercedes vredan 600.000 evra, pobegao je iz zemlje.

- Aleksandar Vulin, nakon izveštaja o sumnjivoj kupovini stana smenjen je sa funkcije ministra rada i - nagrađen pozicijom ministra odbrane.

- Siniša Mali, nakon sumnje o kupovini 24 stana u Bugarskoj i nerazjašnjene uloge u finansiranju i izgradnji Beograda na vodi nagrađen je pozicijom ministra finansija.

- Saldo na računu brata premijerke Ane Brnabić uvećava se poslovima vezanim za državu, kao i supruga ministarke Kuburović.

Oni mogu mirno da spavaju? Zašto?

O tome, između ostalog, u intervjuu za NIN govori Miroslava Milenović, finansijski forenzičar, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije i finansijski istraživač Panama papira.

 Zašto korupcija kod nas nije kažnjiva, naročito kada se radi o visokim funkcionerima?

 - Politika je ušla u sve pore života, postala je sve… mnogo je važnije koga poznajate u vladajućoj ekipi nego šta znate i šta umete. Srbija je odavno u gvozdenom zagrljaju organizovanog kriminala, tako da oni koji omogućavaju da kriminal cveta i nesmetano se razvija jesu njihovi radnici, a oni su van dometa pravde. Pravda odavno ne stanuje u Srbiji i rezervisana je privilegija samo za one bliske vlasti. Pravosuđe je na disaljkama ili, kako je sada popularnije reći, na respiratorima decenijama. Postalo je normalno da se ne otvaraju teške teme, da se ne sprovode istrage, a i kada se sprovode, limitirane su, a najčešće dokazi završe u fiokama spremni za koaliciona uslovljavanja kao i za otkup slobode od strane onih koji su se ogrešili o državu i narod. 

Ko stoji iza Beograda na vodi?

- Mi! Mi svi sa našim opljačkanim parama… pokradenim i izbačenim van zemlje tokom devedesetih… Samo, sada tim parama upravljaju neki novi važni klanovi. 

Beograđanka je prodata po ceni kvadrata objekata u predgrađu Beograda, firmi koja postoji dve nedelje, sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara, ali pominju se i Devičanska ostrva i Malta. Da li znate ko stoji iza kupovine Beograđanke? I da li je to slika borbe protiv korupcije u Srbiji?

 - Borba protiv korupcije u Srbiji odavno ne postoji, a ako se neki plamičak i javi on je vrlo selektivan. Ništa nismo naučili iz privatizacije kada smo dragulje prodavali ofšor kompanijama sa skrivenim vlasnicima. Ovo je prodaja porodičnog srebra da bi se isplatio i nahranio mafijaški klan. I to je to… Ko god da je imenom ili prezimenom trenutno izabran da bude istureni vlasnik, pravi vlasnik poseduje ovu državu - zaključila je Miroslava Milenović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati