Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 09. 2020. 15:32 3

"Đorđeviću, zašto našu decu odvode po sreću u druge zemlje?"

Srbija je prošle, 2019. godine, bila jedina zemlja u Evropi iz koje je usvojeno sedmoro dece od strane državljana Švedske. To pokazuje zvanična statistika u Švedskoj. Srbija se na tom spisku našla sa zemljama poput Кolumbije, Zambije, Vijetnama, Madagaskara, Lesota i drugih nerazvijenih i neuređenih država - rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

 

- Zabrinjavajuća je činjenica da je iz Srbije usvojeno više dece nego iz mnogoljudnih zemalja poput Кine (3) ili Indije (6). Od 14 zemalja po broju usvojene dece Srbija je na četvrtom mestu - rekao je Veselinović, a na njegovu izjavu na šta je reagovao  Zoran Đorđević, ministar  u Vladi, kojoj je 03. Juna 2020. godine istekao mandat, navodi Pokret za preokret u svom saopštenju.

Đorđević je Veselinoviću zapretio tužbom, iako ga, kako ovaj PZP navodi, nije ni spomenuo, ni njega ni njegovo ministarstvo.

Povodom usvajanja dece od strane stranih državljana Janko Veselinović javno je postavio pitanja Zoranu Đorđeviću.

 

- Gospodine Đorđeviću, iako sedite u Vladi kojoj je pre više od tri meseca istekao mandat i lažno se predstavljate, i primate platu, kao ministar mogli biste građanima Srbije da odgovorite na neka pitanja, jer ste bili i sada ste deo nedemokratskog režima Aleksandra Vučića. Prvo, kako je moguće da je Srbija jedina na listi zemalja iz Evrope čiju decu usvajaju građani Švedske? Sigurno znate da je u Švedskoj usvojeno oko 100 dece iz Srbije. To je pet razreda za osnovnu školu. Tamo nema ni manje razvijenih zemalja Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije... Drugo, ako kažete da su to mahom deca koju niko nije hteo da usvoji u Srbiji u kakvu smo mi to moralnu rupu propali, ako eto ni Albanija, ni BiH, ni Makedonija nemaju takav problem. Sigurno nećete da kažete da oni nemaju romsku decu, pa i decu ometenu u razvoju. Treće, koliko je dece ukupno usvojeno u vašem mandatu od strane lica iz drugih zemalja? Četvrto, možda najvažnije pitanje, kako to da je agencijama za usvajanje baš Srbija zapala za oko - istakao je Veselinović.

- Sigurno znate da agencije za usvajanje, naravno one koje imaju licencu, te poslove obavljaju kao komercijalni posao. To nisu nikakve dobvotvorne nevladine organizacije. To znači da agencije biraju zemlje u kojima taj posao mogu da realizuju, uz što manje troškova i uz što veću zaradu. Ovde ne govorim o trafikingu i još uvek mogu da verujem da je „sve po zakonu“. Ali kako da su te agencije odabrale baš Srbiju. Podsećav vas da ste juče obmanuli javnost i iz vaše izjave se mogao steći utisak da su sva ta deca ometena u razvoju ili romska deca. Ali i da jesu kakvo ste to  to društvo stvorili u kome su deca ometena u razvoju i romska deca – manje vredna. Četvrto, da li se naša zemlja pridržava Haške konvencija o međudržavnom usvojenju, koju u vašem jučerašnjem obraćanju niste naveli?  Peto, nije li vas sramota što ste učestovali u kampanji SNS-a „za našu decu“ kada naša deca, ne svojom voljom, svoju reću traže u nekim drugim zemljama. Zašto našu decu po sreću odvode u druge zemlje? Na kraju. Ne bojim se vaših pretnji i nastojaću da se u rasvetljavanje ovih pitanja posvetim sa puno energije - naveo je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati