Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

12. 09. 2020. 14:32 1

Upozorili Ziđin, ali Bor i danas prekriven gustim dimom

Prema podacima sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija sumpor-dioksida u gradskom parku u Boru i jutros je bila višestruko veća od propisanih 350 mikrograma po metru kubnom.

Vrednost se do deset sati povremeno smanjivala, ali je uvek bila iznad zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom a naznačeno je da je vazduh "jako zagađen" i opasan po stanovništvo. U 7 sati instrumenti su pokazali vrednost od 1832, a dva sata kasnije 1156 mikrograma štetnih čestica.

Gotovo konstantno zagađivanje se nastavilo i dan nakon što je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio krivičnu prijavu protiv Ziđina ukoliko količina štetnih materija bude zebeležena u vazduhu iznad grada, i najavama odbornika opozicije da će u Boru započeti veliki ekološki protesti.

Nakon najave gradonačelnika Bora da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv zagađivača, oglasila se i Stranka Slobode i pravde, koja podseća da su protiv zagađivača prijavu podneli još u novembru prošle godine, ali da po njoj Tužilaštvo ne postupa, jer su u njoj, pored zagađivača, obuhvaćeni i gradonačelnik Aleksandar Milikić i ministar ekologije Goran Trivan.

Ta stranka podseća da su nakon podnošenja prijave i nekoliko protesta, učesnici od strane vlasti nazvani plaćenicima i ekstremistima, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je protest ljudi, koji su na ulici branili svoje pravo na zdravlje, nazvao političkim manevrom.

SSP ocenjuje da su reči izgovorene na sednici Skupštine grada, o strožem odnosu prema Ziđinu, samo još jedan "trik aktuelne vlasti koja se Ugovorom o strateškom partnerstvu obavezala da zagađivač neće snositi ni finansijsku ni krivičnu odgovornost ukoliko dodje do prekomernog zagađenja".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati