Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

11. 09. 2020. 21:05 6

Čudna odluka tužilaštva nakon prijave Tepić i Todorića protiv Kriznog štaba

Nakon što su potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić podneli krivične prijave protiv članova Vladinog Kriznog štaba zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom i prikrivanjem brojeva zaraženih i umrlih od koronavirusa, a sve u cilju održavanja parlamentarnih izbora, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je primilio prijavu, uputilo je takozvani zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ni manje ni više nego - ministarstvu zdravlja.

Ovakvo postupanje tužilaštva ne bi bilo problematično da Tepićkinom i Todorićevom krivičnom prijavom nije obuhvaćen i odlazeći ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji na čelu ove institucije sedi i nakon tri meseca od izbora.

- Krivična prijava podneta protiv članova kriznog štaba, dostavljena je na nadležnost Prvom OJT u Beogradu od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Nakon prijema prijave radi provera navoda krivične prijave i prikupljanja podataka Prvo OJT u Beogradu se zahtevom za prikupljanje potrebnih obaveštenja obratilo Ministarstvu zdravlja - kazala je za portal Nova.rs porptaprolka Prvog OJT Slavica Jokić.

Inače, zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja je formalno predistražna radnja, koju pokreće nadležni tužilac. U većini slučajeva, predistragu, odnosno ispitivanje navoda neke krivične prijave ili uopšte nekog događaja sprovodi policija po nalogu tužilaštva. U konkretnom slučaju vezanom za ispitivanje krivice Kriznog štaba, ne bi bilo problematično što je takav zahtev izdat ministarstvu zdravlja, ali u tom slučaju na prijavi ne bi trebalo da stoji istovremeno i ime ministra.

Podsetimo, Tepić je posle podnošenja prijave, novinarima rekla da su Brnabić, Lončar, Zoran Gojković, Darija Kisić Tepavčević, Branimir Nestorović i Predrag Kon svi zajedno obmanjivali javnost još od marta, kada su "vrlo svesno tempirali početak epidemije" zbog izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati