Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 09. 2020. 15:09 1

Previsoke školarine, studenti traže uvid u troškove fakulteta

Predsednica KONUS-a i rektorka Beogradskog univerziteta tvrdi da fakulteti zbog pandemije imaju povećane troškove. Studenti okupljeni oko inicijative "30% niže školarine" naredne nedelje će zbog ovih podataka podneti zahtev za informacije od javnog značaja kako bi im bila predočena informacija kojom se potkrepljuje ova tvrdnja.

Studenti okupljeni oko inicijative "30% niže školarine" pozdravljaju izjave zvaničnika univerziteta, pre svega profesorke Ivanke Popović i ministra Šarčevića da se problem sa visinom školarine u postojećim uslovima ne može negirati. 

- S druge strane, predsednica KONUS-a i rektorka Beogradskog univerziteta je izašla sa tvrdnjom da fakulteti zbog pandemije imaju povećane troškove. Naredne nedelje ćemo podneti zahtev za informacije od javnog značaja kako bi nam bilo predočena informacija kojom se potkrepljuje ova tvrdnja - kažu studenti.

Oni smatraju da je takođe potrebno dostaviti podatke i za prethodnu školsku godinu. Prema proračunima koje su, kako kažu, radili u prethodnom periodu su komunalije i ostali troškovi su u drugom semestru svedeni na minimum, kada je u pitanje korišćenje prostora.

- Potpuno poštujemo autonomiju fakulteta međutim nadležni moraju imati svest o istorijskom momentu i značaju krize. Prepuštanje fakultetima da sami donose ocenu o smanjenju školarine biće otvranje novog problema, uvođenje neravnopravnosti i zapravo izbegavanje odgovornosti - navode studenti.

Oni traže rešenje koje će "omogućiti održivost fakulteta, a takvo rešenje je moguće napraviti samo uz intervenciju države, ali i postojanju svesti da fakulteti postoje zbog studenta". 

- Fakulteti će možda i biti pogođeni finansijski ukoliko studentima bude smanjena cena školarina, ali će makar i dalje imati studente - zaključuju iz inicijative "30% niže školarine".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati