Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 10. 2020. 11:19 30

ZA NJEGA ZAKON NE VAŽI Zašto Vučić ne nosi masku?

Najviši zvaničnici naše države, a naročito predsednik Aleksandar Vučić vole da se u javnosti pojavljuju bez epidemiološke maske. S obzirom na to da je ovo predsednikovo neodgovorno ponašanje i oglušavanje o epidemiološke mere postalo standardno, postavlja se pitanje da li on ima privilegovani položaj u odnosu na ostale građane Srbije?

Tako je i bilo u petak kada je Vučić student krenuo u pohod na trenersku diplomu, svi studenti kolege su nosili maske, osim njega!

Obavezno nošenje maski jedna je od najvažnijih epidemioloških mera u Srbiji, a čak su se i članovi Kriznog štaba složili da je nošenje maski svojevrsna zamena za karantin. Svedoci smo, međutim, da Vučić i naši političari ovu meru koja je obavezujuća za sve građane Srbije, ne poštuju.

Vučić tako masku ne nosi u zvaničnim posetama, na konferencijama za novinare, a izgleda da nije zabrinut ni kada je u blizini dece. Na ovu zamerku predsednik je poručio samo da masku nosi dok kamere nisu uključene. Ovo je demantovao i kada je obišao službu hematoonkologije sa sterilnim blokom Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Doktor Vukan Čupić" - bez maske.

- Ja razumem vašu potrebu da u svakom trenutku mene za nešto okrivite, nisam primetio da ste tako revnosno se borili za zdravlje ljudi kad su upadali u Skupštinu, tukli policiju, gađali ih i kada je bilo jasno da će to biti prava biološko-medicinska bomba. Ali dobro je da i to građani vide. Ali prihvatam vašu kritku, iako je ona formalna a ne suštinska. Ja sam neko ko bi trebalo da daje primer ljudima u Srbiji, i zato ću se postarati da što je moguće više i tu vašu dobronamernu želju u potpunosti poštujem - rekao je nedavno Vučić kada su zbog nnošenja maske stigle kritike na njegov račun.

Kazna za nenošenje maske koju obični smrtnici moraju da plate ukoliko ih ne nose u zatvorenom prostoru iznosi 5.000 dinara, ali za Vučića i naš državni vrh ne važe kako pravila, pa tako ni kazne. Sve ovo predviđeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a predsednik kao najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta ovo bi morao da zna.

Upitali smo Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravlje da li ovo predsednikovo ponašanje znači da za njega postoje posebna pravila te ne mora da nosi masku. Takođe smo ih pitali kada će i da li nadležne institucije pozvati predsednika da nosi masku i osuditi njegovo nemarno ponašanje, ali odgovor nismo dobili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati