Društvo i ekonomija

[ Izvor: Necenzurisano.sl ]

31. 08. 2020. 20:24 6

SLOVENCI PIŠU Vučića potresa korupcionaški skandal sa medijima

Dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi na Bledu i sa svojim političkim saveznicima razgovara o budućnosti Evrope, u njegovoj domovini odjekuju otkrića jednog od najvećih političko-medijskih korupcionaških skandala, piše slovenački portal "Necenzurisano", o aferi "Telekom - Žeželj - Kurir".

Na Bledu je danas počeo 15. strateški forum, a slovenački mediji o Vučiću nisu izvestili kao o ostalim liderima zemalja u regionu, već su akcenat stavili na aktuelnosti vezane za transakciju novca iz komapnije "Telekom Srbija" vlasniku Kurira Igoru Žeželju za kupovinu tog medija, a sve se odigralo pod aminom Vučića.

"Necenzurisano" napominje da Vučić i SNS kontrolišu sve aspekte života u Srbiji, kao i to da se naša zemlja sve više udaljava od demokratije i evropskih vrednosti, iako Vučić najavljuje da bi Srbija u EU mogla do 2026. godine. Opozicija ga optužuje za korupciju, progon i nasilje nad neistomišljenicima, kao i napade na novinare, navodi se u tekstu.

Tokom svog vremena na vlasti, potčinio je i obesmislio sve institucije koje bi video kap pretnju, a u međuvremenu u Srbiji odjekuje najveća afera u istoriji zemlje, čiji pipci dosežu najviše vrhove srpske politike, navodi slovenački medij.

Državna kompanija "Telekom" finansirala kupovinu tabloida

Vučić, mediji, sumnjivi poslovi, stotine miliona evra, medijski tajkuni, fudbal, borba za političku nadmoć, crna sredstva i izvlačenje novca iz državne kompanije. Ovim rečima mogli bismo sumirati aferu koja je odjeknula u Srbiji poslednjih dana, ističe se u tekstu i napominje se da su pored rukovodstva "Telekoma", glavni akteri Vučić i Igor Žeželj, koji se početkom prošle godine pojavio kao jedan od glavnih medijskih moćnika u Srbiji. Kupio je Adria Media grupu (AMG), najveću medijsku grupu na Balkanu, a sa njom i tabloid Kurir.

Prema poslednjim otkrićima srpskih medija, posao je u potpunosti finansirala državna firma "Telekom" po nalogu Vučićevog kabineta.

"Necenzurisano" napominje da su 15. oktobra 2018. Telekom Srbija i kompanija Vireless Media, u vlasništvu Žeželja, sklopili ugovor o oglašavanju vredan 37,9 miliona evra, što je, prema rečima srpske opozicije, paravan za ostale poslove. Na osnovu ovog ugovora Telekom Srbija je do 5. novembra uplatio prvu ratu u iznosu od 9,95 miliona evra. Nekoliko nedelja kasnije novac je završio na račun Žeželjeve kompanije Mondo Inc, koja je sa njim kupila Kurir i druge medije.

Napominje se takođe i nekadašnje rukovodstvo Adria Media grupe na čelu sa Aleksandrom Rodićem, koji je dugo bio "u ljubavi" sa vladajućom strankom, ali se sve promenilo od trenutka kada je Rodić priznao da je učestvovao u "medijskom ulepšavanju" Vučićeve slike.

Promena vlasnika stoga je bila samo pitanje vremena, a Vučić je kombinacijom sa Žeželjem dodatno učvrstio medijsku dominaciju u Srbiji, navodi "Necenzurisano".

- Kurir je drastično promenio uređivačku politiku i od najvećeg kritičara režima preko noći prešao u Vučićeve privatne novine - konstatuje se u tekstu.

Konačni cilj sporazuma između Telekoma Srbija i Žeželja je uspostavljanje dva nova televizijska programa, koja bi državna kompanija kupila za svoju kablovsku televiziju i doplatila Žeželju. To, pak, pojačava naznake da je Vučićev dugoročni plan uspostavljanje medijskog orkestra koji će svirati po notama njegove stranke, tvrdei medij iz Slovenije.

Pod Vučićevim kišobranom su i Televizija Prva i B92

"Neecenzurisano" podseća da u isto vreme kada je Kurir dobio novog vlasnika, odigrala se i prodaja televizijskih programa Prva Televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih programa i tri portala Prva.rs, O2tv.rs i takođe u regionu poznat B92.net, koji se, kako pišu Slovenci, pozabavio evropskom poslanicom Tanajom Fajon, koja je žigosana kao briselski milioner, a portal ju je optužio i za antisemitizam.

- I u ovom slučaju novac za finansiranje kupovine obezbeđuje Telekom Srbija. Opozicija upozorava da je pre toga državna kompanija kupila kablovskog operatera Kopernikus od braće Milovanović za 195 miliona evra. Prema rečima stručnjaka, najmanje tri puta je preplaćen, a sa viškom novca braća Milovanović su potom finansirala kupovinu pomenutih televizija - kaže se u tekstu.

Takođe Slovenci pišu o sukobu srpskih vlasti i United Group, najveće telekomunikacione i medijske grupe u regionu, koju predvodi Dragan Šolak.

- Regionalna televizija N1, jedan od retkih kritičkih medija, pala je u nemilost Vučića, koji je N1 opisao kao "američku televiziju". Borba se takođe seli na polje prava za televizijske prenose sportskih događaja. Telekom Srbija je uspostavio sportske kanale Arena Sport i dovodi u pitanje poziciju sportskih kanala Sport Klub, koji su deo United Group. Nedavno je kupila prava na sledeću sezonu Lige šampiona, kao i mečeve NBA košarkaške lige po visokim cenama - zaključuje se u tekstu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati