Društvo i ekonomija

[ Izvor: Jutarnji list ]

31. 08. 2020. 18:35 1

"Vučić novcem Telekoma kupio kritičare i deo medija u Hrvatskoj"

Vučić, mediji, sumnjivi ugovori, stotine miliona evra, medijski tajkuni, borba za političku prevlast, sumnje u crne fondove i izvlačenje novca iz državne kase. Svi ti sastojci povezali su se ove nedelje u Srbiji u eksplozivni politički koktel čiji će se odjeci potencijalno osetiti i u Hrvatskoj. Za detonaciju dovoljna je bila jedna iskra - mršavi dokument na 15 stranica, napominje se u tekstu hrvatskog "Jutarnjeg lista", koji detaljno opisuje spregu transfera novca iz "Telekom Srbije" Igoru Žeželju za kupovinu Kurira.

Dokument, tačnije ugovor, koji se prošle nedelje pojavio u srpskom javom prostoru otkriva "jednu od najvećih afera u istoriji Srbije", tvrdi Vučićeva opozicija, a dokazuje i kako je vlast, tačnije srpski predsednik Aleksandar Vučić, preko državne kompanije Telekom Srbija zaveo medijsku diktaturu u Srbiji, navodi Jutarnji list.

O čemu je reč? Telekom Srbije, kompanija u državnom vlasništvu koju finansiraju građani Srbije, našla se pod optužbama da, po nalogu Vučićevog kabineta, novcem građana kupuje, plaća i sponzoriše medije u Srbiji, čime Vučić i njegova Srpska napredna stranka održavaju svoj politički rejting, guše kritičare i istovremeno građane Srbije drže u medijskom mraku. 

Nije tajna, potvrđuju sugovornici Jutarnjeg lista, da medijska slika u Srbiji već duže vreme nije dobra. Javna je tajna, kažu, da pod svojom kontrolom već ima Informer, Telegraf, Alo, Blic, a sada i Kurir. No, za to postoji dokaz - ugovor na 15 stranica koji raskrinkava tačan mehanizam kojim je Kurir završio pod Vučićevom kontrolom.

Glavni akteri

Glavni akteri višemilionskog ugovora su Telekom Srbije i Igor Žeželj. Dakle, s jedne strane državna kompanija za koju se veruje da je "kasica-prasica" Aleksandra Vučića iz koje finansira svoje medijske pohode, jer u odborima sede njegovi poverenici, članovi Srpske napredne stranke, kao Milan Božić. S druge strane, Žeželj, najveći srpski izdavač i vlasnik nekoliko firmi koje su uključene u sporne transakcije. Oni su u tihom savezništvu.

Iz ugovora je vidljivo sledeće: Telekom Srbije pre dve godine s kompanijom Igora Žeželja Wireless Media sklapa poslovni dogovor vredan 37,9 milona evra. Žeželju su njime navodno plaćene usluge oglašavanja, ali Vučićeva opozicija veruje da je to samo paravan. Žeželju su, naime, date pare državne firme da kupi Kurir, s čijom se uredničkom politikom predsednik Vučić nije slagao.

Ugovor između Telekoma i Žeželja potpisan je 15. oktobra 2018. na 38 miliona evra. Ne spominje se Kurir, ali je vidljivo da se iznos od 9,950.000 evra, koliko otprilike košta Kurir, mora isplatiti Žeželju najkasnije do 5. novembra 2018. na račun firme Wireless. Ta firma krajem decembra isti iznos isplaćuje svojoj firmi-ćerki Mondo Inc, a ova već početkom 2019. godine kupuje Kurir i Adria Mediju. Ista se cifra, naime, provlači kroz finansijske izveštaje svih triju kompanija: Telekoma, Wirelessa i Mondo Inca.

Žeželjev odgovor

jutarnji list je pitao Žeželja kako objašnjava tok novca od jedne firme do druge, za koje mu je konkretne usluge Telekom platio 38 miliona evra i koje sve medijske sadržaje od njegove fabrike Adria Media Telekom otkupljuje, na šta je ovaj odgovorio da Telekom ne stoji ni na koji način iza kupovine Adria Media Group, niti ima bilo kakvog uticaja na uređivačku politiku.

Iako se nije izjašnjavao o tokovima novca niti o tačnim uslugama njegove firme koje je Telekom platio 38 miliona evra, kazao je da "iza napada na njega stoji United Grupa" (telekomunikacijska firma u čijem portfelju je konkurentski medij N1 i konkurentski srpski telekom SBB). Kaže da United smeta istraživanje i pisanje Kurira o interesno-poslovnom lobiju na čelu s Draganom Šolakom, osnivačem i nedavnim predsjednikom Uprave United Grupe i Draganom Đilasom, opozicionim političarom iz Stranke sloboda i pravda. Pritom, napominje Žeželj, United Grupa je također i klijent njegove firme Wireless Media, a upravo su “stabilni prihodi od United Grupe u zadnjih šest godina saradnje” omogućili kupovinu nekoliko firmi, uključujući i Adria Media Grupu.

Međutim, opoziciona političarka Marinika Tepić, inače bivša novinarka, članica Stranke slobode i pravde i stranačka kolegica prozvanog Đilasa to pobija. Kaže da se u finansijskim izveštajima firme Mondo Inc koja je kupila Adria Mediju može videti da je firma ostvarila dobit od 600.000 evra.

Prema tome, kaže, deset miliona evra za kupovinu Kurira Žeželj nije mogao ostvariti ni zaduživanjem jer nijedna banka ne bi odobrila toliki kredit s obzirom na skromno poslovanje firme. Osim kupovine medija, za Tepić je sporno i to što vlasti, na čelu s Aleksandrom Vučićem kao nalogodavcem, Telekom Srbije koriste kao lični bankomat. Pritom potrošačka groznica, razne akvizicije, ulaganja i kupovina TV prava nisu jeftine.

Jutarnji list napominje da Adria Media ne izdaje samo Kurir, već da posluje i na teritoriji Slovenije i Hrvatske, a da Adria Media Zagreb izdaje u Hrvatskoj magazine Story, Elle, Cosmopolitan i Men’s Health.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati