Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

25. 08. 2020. 16:23 9

"NEZAŠTIĆENI SMO" NIS bi da buši naftu, meštani uplašeni

Pojedini meštani sela Šupljak, u blizini Subotice, navode da ih radnici Naftne industrije Srbije (NIS) obilaze ovih dana tražeći u zakup zemljište zbog budućih probnih bušenja nafte na tom području.

- Nas koji ovde stanujemo niko o tome nije pitao - rekla je za Radio slobodna Evropa (RSE) meštanka Šupljaka Tereza Vašarheđi.

Prema njenim rečima, pre desetak dana je primila poziv iz NIS-a, a predstavnici kompanije su joj rekli da žele da dođu kod nje i zatraže u zakup jedno parče njene zemlje, navodeći da i bez njenog potpisa neće biti prepreka za probna bušenja na tom delu.Iz NIS-a su potvrdili za RSE da vode pregovore sa lokalnim stanovništvom oko rešavanja imovinskih pitanja za potrebe geoloških istraživanja. U toj kompaniji navode da su dosadašnji pregovori sa građanima bili uspešni.

Na ovoj lokaciji NIS od ranije obavlja probna bušenja, a poslednji pokušaj razgovora sa meštanima bio je krajem januara ove godine kada su Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i Javno preduzeće "Palić-Ludaš" podržali građane i sprečili planirane istražne radnje koje se obavljaju u neposrednoj blizini zaštićenog područja Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero.

U očuvanje zaštićenog područja, kako je tada isticano, uložena su značajna sredstva.

"Zašto niko neće da nas zaštiti?"

Prema rečima Tereze Vašarheđi, meštanke mesne zajednice Šupljak, niko ih nije prethodno obavestio o namerama kompanije NIS, niti je bilo ko zatražio njihovo mišljenje vezano za radove koji bi se odvijali neposredno u blizini njihovih kuća i zaštićene zone.

- Ludaško jezero je na listi Ramsarske konvencije i kada hoćemo čamcima na jezero - ne smemo. Ne smemo ovo, ne smemo ono. Ne smemo prskati kukuruz pored jezera - ne smemo ništa. A, sad - oni (NIS) to smeju? Gde su stručnjaci? Zašto niko neće da nas zaštiti? - rekla je ona.

Prema njenim rečima, predstavnici NIS-a su već obavili razgovore sa nekim od njenih komšija, te su pojedini pristali da daju u zakup svoje zemljište. Kako je rekla, većina njih koji su pristali na ovom području ne živi, već samo ima vikendice.Šta su odgovorili u NIS-u?

U odgovoru kompanije NIS za RSE navodi se da kompanija obavlja pregovore za nove lokacije rudarskih objekata sa vlasnicima nekretnina radi pribavljanja dokaza o rešenim imovinsko-pravnim odnosima. Kako se ocenjuje, dosadašnji pregovori pretežno su bili uspešni, odnosno kompanija je sa vlasnicima uspevala da usaglasi bitne elemente pravnih poslova na osnovu kojih je stekla dokaze o rešenim imovinsko-pravnim odnosima za potrebe geoloških istraživanja.

SVM: Meštani da ne ustupaju parcele NIS-u

Predsednik Saveta Mesne zajednice Šupljak Tibor Aladžić rekao je za RSE da mesna zajednica uopšte nije obaveštena o planovima za probna bušenja nafte, a da su im se meštani sela žalili da ih obilaze radnici NIS.

- Mi kao mesna zajednica, pokušavamo da branimo naše građane, ali ne možemo ništa - kaže Aladžić.

RSE podseća da je 51 odsto akcija srpske državne naftne kompanije NIS prodato ruskoj kompaniji Gaspromnjeft 2008. godine bez tendera, za 400 miliona evra, u okviru naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Ruske Federacije koji su tada sklopili tadašnji predsednici dve zemlje, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati