Društvo i ekonomija

S. M.

26. 08. 2020. 07:15 15

I ONI ĆE DA NAM ODU Pekari: Uništavate nas!

Male pekarske radnje će po svoj prilici odlukom poreske inspekcije staviti katance u narednih petnaest dana, jer je nedavna iznenadna kontrola utvrdila da nisu izdavali fiskalne račune. Prokupački pekari kažu da su spremni da taj propust plate novčano, a da im zatvaranje radnji na tako dug vremenski period znači smrt.

- Već trideset godina držimo pekaru, sa mnom radi i sin, a od pre par dana i moja ćerka, koja je završila fakultet, ali nema posla. Počela je da uči posao i bila za kasom, te nije izdala fiskalni račun. Zbog toga nam je naloženo da zatvorimo radnju na petnaest dana. To je za nas ravno smrti, jer svi živimo od ovog posla. Ova čitava godina je katastrofa, a država uopšte ne misli na nas male privatnike. Pre par meseci nam je dala minimalce za radnike, a sada nam uzima. Sramota - kaže Tomislav Ilić, koji u prokupačkom naselju Sokićev bulevar drži pekaru „Vilard“.

On dodaje da nikada nije dugovao nijedan dinar i da je sve obaveze plaćao na vreme.
U istoj situaciji je i takođe porodična pekara "Mika", koja je najstarija prokupačka pekara i postoji sto godina.

- Svima smo se obraćali, ali niko, počevši od lokalne samouprave, ne želi da nam pomogne. Nije sporno da platimo kaznu novčano, ali da radimo, jer svi živimo od ovog posla. Stavila sam kesicu mišomora u radnju i planiram da ga pojedem, jer ja ne mogu drugačije da rešim svoju situaciju. Za mene je zatvaranje gore od smrti, a u ovoj i ovakvoj državi nije ni čudo što svi odlaze - jada nam se Jasmina Josifović, koja sa svojom porodicom drži porodičnu pekaru i radi u njoj.
Naši sagovornici se slažu da zakon treba poštovati, ali smatraju da je i za državu bolje da se novčano kazne, nego da im se, posebno što zbog epidemije korone mesecima posluju sa gubitkom, zatvaraju radnje. Oni su najavili da će se i organizovati i protestovati, jer kako kažu, na udaru su male pekare, a ne "ljubimci" lokalne i državne vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati