Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 08. 2020. 11:52 2

UNESCO Vučiću: Zaštiti zdravlje građana Smedereva!

UNESCO katedra za bioetiku za Evropu uputila je danas apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "informiše građane o nivou zagađenosti vazduha u Smederevu, imenuje glavne zagađivače i preduzme sve mere radi zaštite života i zdravlja građana Smedereva i sela i gradova u njegovoj blizini".

- S obzirom na to da se navedenim zagađenjem vazduha kancerogenim materijama ozbiljno  ugrožavaju zdravlje i životi jednog dela stanovništva Srbije, čime se krši UNESKO-va univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, kao i druge međunarodne konvcencije o ljudskim pravima čiji je potpisnik Republika Srbija, pitamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića šta i kada planira da preduzme tim povodom - navode iz katedre za bioetiku UNESCO.

Ovaj apel predsedniku su uputili zbog, kako se u saopštenju navodi, nesagledivih, katastrofalnih, posledica po životnu sredinu, pre svega po zdravlje građana Srbije, kao i činjenice da nema adekvatnog odgovora nadležnih, kako na lokalnom tako ni na republičkom nivou.

Ovo zagađenje "prouzrokovano je ekološki neodgovarajućim postupanjem rukovodioca Smederevske železare u vlasništvu komapnije HBIS grupa, delom i radom gradskih kotlarnica na mazut. Zagađenje je tolikih razmera da se i u selima u okolini železare mogu gledati rudne padavine crne i crvene boje", apeluju iz UNESCO.

Podsetimo, građani Smedereva pod sloganom "Za svu decu" okupili su se sinoć na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu. Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagađenjem, otkako je otvorena Železara, ali da se situacija značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati