Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 08. 2020. 06:45 7

"LEKARSKA KOMORA SRAMNO ĆUTI" Nezadovoljni lekari se pobunili protiv korupcije

U organe i radna tela Lekarske komore Srbije i regionalnih komora se, protivno Statutu Komore koji propisuje održavanje dopunskih izbora, bez ikakvog ponovnog biranja ubacuju kumovi i prijatelji komorskih funkcionera - navode za Direktno.rs nezadovoljni lekari Srbije koji su rešili da ustanu protiv nezakonitog ponašanja nadležnih.

Zapošljavanje pomoću partijske knjižice samo je jedan od problema koji je lekare podstakao da se protiv ovakvog sistema pobune. Svi dosadašnji pokušaji lekara da se obrate nadležnim organima i institucijama, kako bi skrenuli pažnju na nezakonito i kriminalno ponašanje odgovornih u Lekarskoj komori Srbije i njenim ograncima - regionalnim komorama, bili su bezuspešni.

- Poslednji protesti i peticija nekoliko hiljada lekara, čiji su potpisnici i autori ovih redova, rešili smo da javnosti skrenemo pažnju i na ponašanje krovne institucije lekara Srbije - Lekarske komore Srbije, koja sramno ćuti na sva dešavanja u kojima njeno članstvo učestvuje - navodi se u saopštenju koje su Nezadovoljni lekari Srbije poslali našoj redakciji.

Ovo ćutanje Komore, kako navode lekari, nanosi ogromnu štetu svim poštenim lekarima u zemlji, a jedan od primera je i njeno neoglašavanje povodom "sramne izjave dr Gradimira Dragutinovića o (ne)pomaganju učesnicima nedavnih protesta".

Aktuelni problemi u Lekarskoj komori Srbije počinju neleganom smenom sa mesta direktora LKS dr Vesne Jovanović, ortopeda Instituta Banjica i dolaskom na čelo institucije lekara bez specijalizacije Milana Dinića, koji je kako Nezadovoljni lekari ističu, jedini takav u svim evropskim komorama.

Dinić je takođe suvlasnik privatnog Doma zdravlja Vizim, a jedan od njegovih mentora jeste upravo pomenuti dr Dragutinović. Na taj način obezbeđeno je, kako lekari navode, preko članova vladajuće stranke, ćutanje Komore o svim (ne)činjenjima vezanim za zdravstveni sistem Srbije.

- Dešavanja dobijaju kulminaciju protivstatutarno i nezakonito sprovedenim izborima za tela i organe Lekarske komore Srbije i regionalnih lekarskih komora, pod palicom prof.dr Danice Grujičić koja za uzvrat od Komore dobija donaciju za nabavku gama noža,  iako u Statutu LKS izričito piše da Komora ne daje donacije - navodi se u saopštenju.

Lekari su podneli i zahtev Ministarstvu finansija da se izvrši nadzor nad zakonitim i namenskim korišćenjem sredstava Regionalne lekarske komore za jugoistoču Srbiju u Nišu. Oni zahtevaju vanredni inspekcijski nadzor, kao i preduzimanje odgovarajuće mere za otklanjanje nazakonitosti.

Jedan od primera rasipništva, kako se u zahtevu navodi, jesu "česta službena putovanja od kojih su većina samo fiktivna i bez stvarne realizacije, kao i činjenica da troškove prevoza za službena putovanja na ime naknade za korišćenje sopstvenog vozila naplaćuju članovi koji nemaju registrovana vozila na svoje ime". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati