Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: 021.rs ]

14. 08. 2020. 21:59 2

"Srbijom vlada radikalski ološ, ovo je diktatura jednog čoveka"

Protest "Stop nasilju! Za sve naše ljude!" povodom brutalnog napada na novosadskog aktivistu Milana Vujića održan je večeras ispred zgrade novosadskog suda u Sutjeskoj 3, kod Spensa. Cilj protesta je, kako su naveli organizatori, pored solidarnosti, upućivanje jasne poruke "da ne želimo da živimo u društvu u kojem se ljudi prebijaju samo zato što iznose mišljenje koje se ne podudara sa onim vladajućim".

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Svetozar Čiplić pozvao je profesore sa novosadskog univerziteta da osude napad na svog studenta.- Nedaleko odavde je zgrada Kampusa u kojoj sede profesori od kojih je određen broj dao potpis podrške kandidaturi SNS na izborima. Niko od njih nije podigao glas, niti se zapitao zašto je njihov student Milan prebijen samo zato što je hrabro iskazivao svoje mišljenje. Pozivam profesore da kažu koju reč i daju podršku Milanu. U zgradi suda pored koje stojimo bi trebalo da se dešava pravda, da se sudi nepravdi, a presuđuje nepravu i dodeljuju kazne. Mi smo ovde rekli "stop nasilju" da bismo podržali Milana i ohrabrili kolege da procesuiraju sve one koji su napali Milana i pljačkali državu", naveo je profesor i dodao da onaj koji se nepravedno ponaša prema drugima, ne može da očekuje milost.

Osnivač pokreta "Novi optimizam" iz Zrenjanina Branislav Guta Grubački napomenuo je da se sa ovog skupa pre svega šalje poruka da nasilje ne sme da se ponovi.

- Pogledajte u šta su se pretvorili Novi Sad, Vojvodina i Srbija, svima njima vlada radiklaski ološ i njihovi naslednici. Mi smo se ovde okupili da pošaljemo poruku celoj Srbiji da tako nešto ne sme da se događa. Ovo društvo je diktatura jednog čoveka i to moramo da prekinemo. Društvo u kojem nema dijaloga završava nasiljem, a mi to ne želimo. Šaljemo poruku svim dobronamernim ljudima da se podignu u odbranu dostojanstva svakog pojedinca - istakao je Grubački.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je pozdravila Beograđane koji su se večeras pridružili protestu i podsetila na to da je prethodno u Novom Sadu prebijen aktivista Dejan Bagarić, te da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi novo nasilje prema političkim neistomišljenicima.

Usledila je šetnja do Gradske kuće, nakon koje su građani počeli da se razilaze.

Sa protesta je upućen zahtev nadležnim državnim organima da, u skladu sa zakonom, hitno preduzmu sve mere da se primereno sankcioniše napadač na Milana Vujića, te da kazna ne sme da bude simbolična već, kako navode, "takva da pošalje snažnu poruku da fizički nasrtaj na političkog neistomišljenika predstavlja ozbiljnu društvenu opasnost".

Prethodno je u četvrtak održana otvorena konferencija "Stop nasilju! Za sve naše ljude!" na istočnom stepeništu Spensa.

Podsetimo, politički aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić fizički je napadnut u nedelju, 9. avgusta, zbog, kako je naveo, objavljivanja političkog mišljenja na Tviteru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati