Društvo i ekonomija

[ Izvor: Istinomer ]

13. 08. 2020. 22:24 3

MALI I 24 STANA Ko je kome šta dokazao i kada?

Afera "24 stana" povezana sa ministrom finansija Sinišom Malim ponovo se poslednjih dana zavrtela u javnosti, nakon što je ministar saopštio da je odavno dokazao da nije vlasnik. On je, između ostalog, u svom saopštenju odgovorio na komentare Biljane Stepanović, jedne od osoba koje su se našle na spisku NVO koje je proveravala Uprava za sprečavanje pranja novca.

O stanovima u Bugarskoj domaća javnost sluša već godinama, a nakon poslednje razmene optužbi i argumenata - ko je kome šta dokazao i kada, Istinomer je analizirao šta su mediji objavljivali o ovom istraživanju, šta je ministar Mali tvrdio u javnosti, kao i šta su nam odgovorili iz njegovog kabineta.

Nedavno je Newsmax adria objavila spisak nevladinih organizacija, medija i pojedinaca, koji su se našli na zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija. Ovaj događaj inspirisao je izvlačenje na površinu "starih" afera, bliskih prvom čoveku ove institucije, ministru Malom.

Između ostalih, oglasila se direktorka Bussines Info Grupe, Biljana Stepanović.

- Koliko je sve ovo nenormalno, to je da mene istražuje Siniša Mali, koji bi u bilo kojoj pravnoj državi odavno sam morao da odgovara na pitanja odakle mu novac koji poseduje, a sve vreme radi za državu. Odakle mu 24 stana i sve ostalo što se zna i što bi se poštenom istragom tek saznalo - izjavila je Stepanović.

Ubrzo potom stiglo je saopštenje ministra finansija, kojim se osvrnuo i na aferu sa 24 stana.

- Uvažena gospođo Stepanović, odavno sam dokazao da nisam vlasnik 24 stana u Bugarskoj, ali ta istina vas ne interesuje. Nikada nisam imao problem sa proverama bilo kog nadležnog organa, jer nemam šta da krijem - saopštio je Mali.

Ovim povodom, Istinomeru je iz kabineta ministra dostavljeno i uverenje iz tužilaštva u Sofiji na temu falsifikovanog potpisa o kome se već godinama priča.

Ali, kako je sve počelo?

Istraživanje KRIK-a, ofšor kompanije, letovalište…

U oktobru 2015. godine KRIK je objavio istraživanje "Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju".

- Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i jedan od najbližih saradnika premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao direktor dve misteriozne ofšor firme kupio je 23 luksuzna apartmana u bugarskom letovalištu "Sveti Nikola" - otkrivaju novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i OCCRP.

U istom odmaralištu, Mali je kupio jedan apartman u svoje ime. Stanovi vrede oko pet miliona evra. Ove nekretnine otkupio je od direktora ruske kompanije "Lukoil" kojoj je Mali još 2003. godine pomogao da privatizuje srpske pumpe "Beopetrol", pisao je KRIK.

Ova istraživačka mreža objavila je niz istraživanja o Malom. O aferi sa stanovima pisali su da je "u vreme kupovine Mali radio kao ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u takozvane kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije i "Beograd na vodi". Kako su objavili, Mali je apartmane u Bugarskoj kupovao koristeći ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Falsifikovan potpis i bugarski grafolog

Mali je tada negirao da je povezan sa stanovima u Bugarskoj tvrdeći da je njegov potpis na dokumentima – falsifikovan. Rekao je da za ovu tvrdnju ima kao dokaz izveštaj bugarskog grafologa, ali u javnosti nije saopštio ni njegovo ime, niti izveštaj.

Nakon otkrića KRIK-a Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak tokom kojeg je od bugarskih organa dobila podatke o slučaju, sastavila je izveštaj i dostavila ga Višem tužilaštvu u Beogradu.

Po nalozima Agencije, Malog je proveravala i Uprava za sprečavanje pranja novca koja je otkrila da Mali i njegova tadašnja supruga kontrolišu najmanje 45 bankovnih računa. Tužilaštvo je utvrdilo da nema dokaza da je Mali prao novac. Slučaj je prosleđen nižem tužilaštvu koje se bavilo time da li je Mali prijavio svu imovinu. I ova istraga je obustavljena, jer je Mali uplatio 200 hiljada dinara u humanitarne srvhe da izbegne krivično gonjenje.

Retko u javnosti, do "dokaza" u dnevnim medijima

Skoro dve godine od objavljivanja Krikovog istraživanja, u dnevnim medijima je osvanuo tekst o dokazu "da Siniša Mali nije vlasnik 24 stana u toj zemlji, a da je dokumentacija koja je predstavljena srpskoj javnosti ništa drugo do najobičniji falsifikat".

- Pominju izveštaj bugarskog grafologa, pa zatim bugarsku policiju bez dovoljno detalja iz tih dokumenata. Nije jasno ni o kom potpisu govore – Mali je potpisao dosta dokumenata u Bugarskoj. S druge strane, antrfile samog tog teksta je suprotan naslovu, jer u antrfileu kažu da je naša priča tačna i da Mali jeste direktor bugarskih firmi. Tako da ne razumem kako na jednom mestu kažu da je falsifikovan i nema veze s poslom sa stanovima, a na drugom kažu da ima - reagovao je tada Stevan Dojčinović, urednik Krika za Danas, dodajući da je tekst nelogičan i pun kontradiktornosti.

"Odavno dokazano" i uverenje iz Bugarske

Nakon što je objavljeno kako Mali tvrdi da je "odavno dokazao" da nije vlasnik 24 stana, Istinomer se obratio njegovom kabinetu kako bi bilo utvrđeno na koji način je on to, kako tvrdi, učinio.

Iz kabineta ministra su odgovorili da "Siniša Mali ni u jednom dokumentu nikada nije naveden kao vlasnik 24 stana na bugarskom primorju, niti kao vlasnik društva koje je vlasnik navedenih stanova".

- Iz svih dokumenata koji su do sada predočeni javnosti, jasno je da je kupovao stanove u ime i za račun klijenata, što je bio njegov posao. Mali ima jedan stan u Bugarskoj, koji je uredno prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije. Takođe, taj posao je obavljao u leto 2012. godine, dakle pre nego što je stupio na javnu funkciju. S obzirom na to da su u javnosti pojavila dokumenta koja pokazuju da je Mali 2015. godine bio vlasnik preduzeća koja su kupovala stanove, dakle kada je obavljao funkciju gradonačelnika Beograda, Mali je podneo krivičnu prijavu pred nadležnim organima u Bugarskoj, u kojoj je naveo da mu je potpis falsifikovan - navodi se u odgovoru Istinomeru.

Kako kažu iz kabineta ministra finansija, Mali je uz krivičnu prijavu "priložio veštačenje grafologa, koje to potvrđuje".

„Bugarsko tužilaštvo je angažovalo još jednog grafologa, sudskog veštaka kriminalističke struke, koji je takođe potvrdio da navedeni potpisi nisu njegovi, a što se navodi i u uverenju koje je Siniši Malom izdalo rejonsko Javno tužilaštvo u Sofiji 03.10.2018. godine”, stoji u odgovoru.

Dakle, kako je Krik pisao u više navrata, jedan od stanova u bugarskom letovalištu upisan je na Malog, dok je 23 kupio u ime dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

- Nije poznato da li je Mali ili neko drugi vlasnik ovih firmi jer je teško doći do podatka o vlasništvu - navodi se ranije u jednom od njihovih tekstova.

Njegova zastupnica je, mediji su potom pisali, pokušala retroaktivno da ga izbriše iz ofšro firmi, a on u međuvremenu, podnosi prijavu zbog falsifikovanja potpisa. Istraga tog slučaja, kako može da se vidi u prilogu, ostala je bez raspleta, zbog i dalje neotkrivenih počinilaca. Ministar Siniša Mali, u međuvremenu, kako se spekuliše u javnosti, čeka novu (ministarsku) poziciju. Uprkos aferama, i sa doktoratom, stanovima, rušenjem u Savamali itd, kao i brojnim najavama njegove smene, Mali je ostao na svojoj funkciji sve vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati