Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 08. 2020. 21:19 11

"Šarčević ne zna šta da radi, ne može da bude ministar"

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) uputila je danas otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću zahtevajući od njega "precizna i jasna uputstva o planiranim modelima nastave i merama prevencije" za novu školsku godinu, kao i jasan finansijski plan za njihovu realizaciju i spovođenje.

Otvoreno pismo ministru prosvete potpisao je Vladimir Adžić, rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a mi vam ga prenosimo u celosti:

"Svima je dobro poznata priča o čoveku koji se našao u Tamnom vilajetu, pa nije znao šta mu je činiti, jer bi ga svaka odluka koju donese mogla koštati.

E, pa taj čovek, ne može biti jedan ministar prosvete! Tamni vilajet nije ni prostor, a ni vreme kroz koje treba da se kreće jedan ministar. Ministar prosvete mora da stvara uslove bezbednog kretanja obrazovnog sistema, da putevi budu jasni i ishodi očekivani i kada je reč o obrazovanju i kada je reč o životu učenika u uslovima školovanja.

Ne prenosite izbore i odgovornost na nastavnike i na roditelje! Niti primamo Vašu platu, niti imamo Vaša ovlašćenja i privilegije.

Po pitanju izbora modela koje nam nudite, Nastavničko veće i Savet roditelja, ovoga puta ostaju uzdržani, sve do trenutka dok se neko od nadležnih ne izjasni u pisanoj formi i sa svojim potpisom po pitanju epidemiološkog stanja u našoj zemlji i bezbednosti učenika u trenutnim uslovima školovanja.

Što se tiče nabavke dezinfekcionih sredstava, Školski odbor i Savet roditelja neće finansijski učestvovati u obezbeđivanju istog, što je stvar principa i poštovanja zajedništva u kojemu funkcionišu sve ustanove obrazovanje pod nadležnošću MPNTR. Nećemo dozvoliti da nečiju materijalnu mogućnost, koristite kao izgovor ili osudu usmerenu ka onim ustanovama koje ne budu u mogućnosti da za svoju decu i učenike obezbede osnovna higijinska i dezinfekciona sredstava.

Nadamo se da ćete se uskoro setiti tih napred pomenutih privilegija, a koje se odnose i na pristup informacijama od značaja, pa doneti konačnu odluku o modelima u okvirima kojih će se odvijati dalje školovanje, a da uz njih ne "heftate" i dodatna uputstva o merama opreza, skidajući odgovornost sa sebe, jer svi dobro znamo da te mere ne mogu biti sprovedene.

Setimo se samo činjenice da je sapun u dečjim toaletima prvi put viđen 12. marta 2020. godine. Za učenike je bio prava atrakcija, a za nas nastavnike "prava" briga. Još tada smo postali dežurni u đačkim toaletima, ali nismo brojali sekunde koje učenik provede u pranju ruku, već vodili računa da se ta "dragocena" tečnost suviše ne rasipa.

Uz to, setimo se i odluke MPNTR u pogledu ostvarivanje ušteda u sistemu obrazovanja, kojom je norma tehničkog osoblja smanjena, pa smo sada u situaciju da u okviru stoprocentne norme, pomoćni radnik ima zaduženje da obezbeđuje higijenske uslove na površini od 450 kvadrata, a koju u svakodnevnim aktivnostima koriste deca.

Ako govorimo o merama prevencije, onda moramo znati i iz kojih fondova je planirano da budu finansirani izdaci u pogledu njihovog obezbeđivanja, kao i kolika je pouzdanost sprovođenja navedenih mera u pogledu obezbeđivanja bezbednih uslova za školovanje učeniika i rad nastavnika u ustanovama obrazovanja.

Taj put "Kako nam Bog da" i "Videćemo", ostavite nekim drugim ministarstvima, koja svojim delovanjem neće ugroziti živote dece i svojih radnika, a pri tome mislimo i na obrazovanje i vaspitanje učenika.

Izvesno je hitno donošnje odluka nadležnih institucija o načinu realizacije obrazovno-vaspitnog rada u ustanovama obrazovanja za 2020/21. godinu.

Od Vas tražimo precizna i jasna uputstva o planiranim modelima nastave i merama prevencije, koja treba da sadrže i jasan finansijski plan za njihovu realizaciju i spovođenje, detaljan plan zaduženja zaposlenih u sistemu obrazovanja, plan posebnih mera u pogledu zaštite starijih kolega i kolega i učenika sa hroničnim oboljenjima…

Pošto u Vašem Dopisu navodite da se ne treba obazirati na Vaše izjave u javnosti, jer su pogrešno interpretirane, ostaje nam da se nadamo da ste upoznati sa vrstom stručne spreme zaposlenih u sistemu obrazovanja i njihovim nadležnostima, pa da ćete shodno tome u ustanovama obrazovanja obezbediti kvalifikovan kadar, ukoliko Vaše mere prevencije budu podrazumevale i rano dijagnostikovanje bolesti izazvane koronavirusom", navodi se u otvorenom pismu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), koje je potpisao Vladimir Adžić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati