Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 08. 2020. 16:37 10

Majka školaraca: Krizni štab ne sme da odlučuje o školskoj godini

Ni slučajno Krizni štab ne treba da odlučuje kako će da izgleda nova školska godina. Jer to nije njihov teren. Shvatili smo njihovu poruku. Maske, distanca, smanjiti grupe, bolesni da ostanu kod kuće, ali...

Sada treba realno sagledati, šta i kako se od zadatog može ispoštovati. Da pogledamo iz drugog ugla. Prvo, Predrag Kon je rekao da bolesna deca ne mogu u školu, da im se svakodnevno meri temperatura. Kada dete bude sa povišenom temperaturom - onda je kasno. Već je bilo u grupi prethodnih dana i prenosilo zarazu. To doktor zna i pitanje je zašto je zanemario ovu činjenicu?

Šta tada učiniti? Ispravno je, svi u karantin. Dezinfekcija škole, testiranje... Svi znamo da se ne može izbeći da se dogodi da neko dete bude kliconoša. Pa da li čekati ovakav scenario i postupati po pravilima? A onda opet nema odlaska u školu bar velikoj većini jer ne samo grupa gde je zaraženo dete, nego tu su i odmori, hodnici, mešanje sa drugima, toaleti... I naravno to neće biti jedno dete... Nažalost. Kod nas će najverovatnije sve biti na daleko nižem nivou. I nakon tri, četiri nedelje ćemo se zaglaviti u epidemiji i nećemo moći birati način, nametnuće se sam, a posledice će biti daleko teže.

Učenici neće biti u klupama, zaraza će biti progresivna, klinike opterećene... i sve što smo već imali priliku da vidimo tokom maja, juna, jula, pa do danas. Nakon što su se zanemarile realnosti. Mi nemamo kapacitete da možemo to da sprovedemo kao u savremenim zemljama. Što se dece i mladih uopšte tiče, oni su najneposlušniji po pitanju sprovođenja mera, čak je neizvodljivo nametnuti im distancu... Zato je gubljenje vremena pričati o toj temi, nama nije potrebno da sve ode do neodrživog, pa da upiremo prstom u neposlušne. Jer sve ovo unapred znamo.

Zato je najbolje prvo polugodište raditi online i u tom smeru razmišljati, ukoliko su potrebna dodatna sredstva, usmeriti ih na vreme za poboljšanje ovakvog vida nastave, jer on nam je bez obzira na start, neminovan. Za manje grupe učenika, nižih razreda, koje nemaju način da ostaju sami napraviti raspored po školama, uz stvarno poštovanje svih mera. Znači tačno da se zna da se grupe ni jedan dan ne mešaju. Ako je to matematika, deset učenika na razmaku od dva metra da koriste učionicu, a ne nakon toga srpski, pa smo grupe shodno tome izmešali. Ići sa što manje časova tokom dana, na odmorima takođe ne sme doći do mešanja, mora se naći način. Kao i ulazi i izlazi da se tačno zna ko gde ulazi i u koje prostorije, delove hodnika, dvorišta koristi.

Učenici, grupe treba da koriste istuučionocu, a nastavnici - profesori da se prilagođavaju odnosno "šetaju" i naravno maske i dezinfekcije da su obavezne. Pre svakog časa luftiranje, pranje ruku. Mora im se drastično smanjiti gradivo, jer je jasno da i u redovnim okolnostima ne uspevaju stići i koriste privatne učitelje, tako da sada nema potrebe za takvim nepotrebnim zahtevima. Mi, roditelji, jako dobro znamo koliko je program opterećujući i ne donosi dobre rezultate. S druge strane, dobro bi bilo da država stane iza zaposlenih roditelja, po prioritetima, ili naizmenično kako bi mogli preuzeti brigu o svojoj deci.

Nastava na daljinu je izvodljiva, dobra, funkcioniše svuda po savremenim drzavama, uz malo fleksibilnosti može da funkcioniše i kod nas. Neka država pomogne učenicima po pitanju tehnike. I uz dobru organizaciju sažeto gradivo i spremne profesore to može da ide. Sve provere znanja mogu da rade na daljinu putem zoom-a. Provereno je i funkcioniše, bez uključivanja roditelja, na taj način su ovi problemi eliminisani, a takođe i predavanja se tim putem efikasno mogu održati jer osim audio imaju i video i obostrano se prate sa profesorima, postavljaju pitanja i sve funkcioniše kao i redovno. Ili bar jednom nedeljno da stupaju na zoom, upravo zbog razmene znanja mišljenja, provera i slično. A usmena ocenjivanja takođe su izvodljiva putem zooma. Možda i uživo uz tačne termine dolaska u školu, u manjim grupama bez zadržavanja. Maske i sve ostale mere moraju biti obavezne, ko ih ne poštuje - kazna. Kako učenik, tako i direktor, bez izuzetka.

I jos jedan predlog. Bilo bi korisno kada bi se na nivou škola sprovela akcija solidarnosti koja uključuje, naravno, roditelje najmlađih đaka, da svako ko ima mogućnost, ako nije u radnom odnosu ili ima povoljnosti drugog tipa, da preuzme brigu o bar jednom ili dva deteta na nekoliko sati, da pomogne, svojim komšijama, poznanicima, koji nisu u mogućnosti da budu kući jer su u radnoj obavezi. Zatim, učenike odmah prvog dana (online) edukovati, o pravilima ponašanja vezano za mere, distance, higijene, maske... Uz video prikaze, objašnjena, prilagođene uzrastima.

Prikazati kako se maska ispravno stavlja (koristi) i nakon korišćenja odlaže u smeće... A naravno i pamučna. Jedan od zadataka da bude, PRAVLJENJE MASKI... Ima još niz predloga, ali, evo, da razmišljate u tom smeru.

Moja namera nije da nekoga povredim, želela sam da podelim sa vama svoje iskreno razmišljanje, a ukoliko bi bilo šta navedeno bilo od koristi - bilo bi mi zadovoljstvo.

Stalna čitateljka Direktno.rs i majka školaraca

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati