Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

06. 08. 2020. 14:11 0

Nek zna Vlada Hrvatske: Jurili nas da čestitaju "Oluju"

Izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića dve nepoznate osobe su psovale i jurile na auto-putu kroz Hrvatsku i tražile da stane da bi mu "čestitale Oluju".

Antonijević je to najpre napisao na svom Tviter nalogu i poručio hrvatskoj vladi da radi na tome da se takve stvari više ne dešavaju.

- Iz Hrvatske sa ljubavlju, dva manijaka dok se vraćamo kući upravo nas jure po auto-putu, presecaju, traže da stanemo da nam čestitaju "Oluju" i pominju nam majku srpsku. Primer dobitnika tranzicije. Radite na tome da se ovo ne dešava - napisao je Antonijević na Tviteru, tagujući Vladu Hrvatske. Objavio je i fotografiju automobila tih muškaraca koju su ih napali. 

Antonijević kaže da ovaj incident govori o lošim porukama koje su slate u prethodnim decenijama.

- Zato sam i pozvao Vladu Republike Hrvatske da shvati da svaka zapaljiva izjava može da ima za posledicu ovakve incidente. A mnogo su značajnija pitanja koja se moraju rešavati - pitanje povratka, imovine, statusa -onih koji su proterani iz Hrvatske 1995. godine - naglašava Antonijević.

Čim su te nepoznate osobe, objašnjava direktor Fondacije za otvoreno društvo, videle srpske tablice na automobilu u kojem se on nalazio sa još dvoje prijatelja, naglo su zakočili ispred njih, pokušavajući da ih zaustave.

- Potom su spustili prozore i počeli da viču da stanemo kako bi se obračunali sa nama. Otišli su tek kada sam ih fotografisao - ukazuje Antonijević i dodaje da je incident trajao desetak minuta.

Kaže da incident nije prijavio, "ali ako se bilo ko zainteresuje iz hrvatske policije, daćemo sve podatke, pogotovo što se sve vidi na fotografiji". 

Prema njegovom mišljenju, lekcije se nisu naučile ni posle četvrt veka od "Oluje".

- Nažalost, ta retorika u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća, i ne pogoduje smirivanju odnosa. Incidenti koji se događaju samo pokazuju da ta mržnja i dalje tinja - navodi Antonijević.

Upitan da prokomentariše obeležavanje godišnjice "Oluje" u Sremskoj Rači od strane zvaničnika Srbije i Republike Srpske, Antonijević odgovara da performans nije bio prihvatljiv, ali da je važnije to što poruke nisu bile negativne. 

- Mnogo je kvalitetnije ono što je tamo izgovoreno, a ta scena je zaista bila groteskna i ne pokazuje brigu o onima koji su proterani iz Hrvatske te godine - naglašava Antonijević.

On dodaje da bi trebalo pohvaliti prisustvo Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade Hrvatske iz SDSS-a, na obeležavanju godišnjice "Oluje" u Kninu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati