Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

03. 08. 2020. 10:59 5

Žujović: Pismo jeste protiv Vučića, Krizni štab pozorište lutaka

Načelnik dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Dejan Žujović izjavio je za N1 da nije potpisao pismo "Ujedinjeni protiv kovida", jer nije hteo time da ugrozi svoje kolege, budući da mesecima javno iznosi svoje drušveno-političke stavove. Iako podržava zahteve lekara, mišljenja je da bi trebalo da budu angažovaniji, a i saglasan je sa ocenom premijerke Ane Brnabić da je pismo usmereno protiv predsednika Aleksandra Vučića, jer su, prema njegovoj oceni, članovi Kriznog štaba "samo lutke na njegovim prstićima".

Žujović je u Novom danu TV N1 rekao da je pismo "Ujedinjeni protiv kovida" akademsko, i da lekari koji stoje iza tog apela možda ne shvataju najbolje društven-politički ambijent u kojem se krećemo.
- Vi morate da razgovarate sa određenom osobom istim jezikom, jer je to jedini način da vas razume. Moram po prvi put u životu nakratko da se složim sa premijerkom da je bio napad na Aleksandra Vučića. Kolege su mislile da neki ljudi ne zaslužuju da budu članovi tog imaginarnog tela - imaginarnog, jer Krizni štab ne postoji ni u jednom zakonu, Vlada ga je donela jednom uredbom - i jedna od reakcija premijerke bila je da je to napad na predsednika. Ja se slažem sa tim. Moramo da razumemo da je u pitanju jedan igrokaz. Zamislite pozorište lutkica, one samo pričaju ono što treba da kažu. Svaki prstić ima ulogu za jednu lutkicu - naveo je Žujović.


Upitan čiji su prstići, Žujović je rekao da su predsednika Vučića. Stoga je istakao da je priča o lekarima iz Kriznog štaba, priča o pogrešnim licima, jer oni uopšte nisu važni i ništa se ne pitaju.

- Zašto bismo diskutovali o statusu osoba koje se ništa ne pitaju. Koje su samo trbuhozborci - poručio je.

Potpisnicima pisma je savetovao i da budu malo čvršći, jer ovo nije borba u koju možete krenuti "u belim helankama i baletankama". Kako je rekao, ne mora se ići u štrajk, ali bi bilo dobro široko se povezati sa sindikatima policije i vojske, jer su mnogi uniformisani momci oboleli ili preminuli od kovida zato što im "neko nije da zaštitnu opremu".
- Dešava se (udruživanje), ali mora šire, jače, više. Ne znam da li je društvo svesno u koju smo situaciju zapali i kakav je jedini moguči izlaz. Postoji samo jedna mogućnost - promena sistema - kazao je Žujović.

Upitan kako se menja sistem, odgovorio je da se menja izborima koji će, prema njegovoj oceni, biti ponovljeni mnogo pre kraja četvorogodišnjeg mandata buduće vlade.

Zato je ponovio da je adresa na koju treba uputiti zahteve lekara - predsednik Vučić, i da treba iznedriti jak tim od bar petoro pregoravača koji će postaviti crvene linije "preko kojih gospodin koji voli da krši ustavna ovlašćenja ne sme da pređe".

Na pitanje koje su to crvene linije, Žujović je rekaao da je Vučić za njega već prešao sve crvene linije, da je "pao ispit", a po svemu sudeći će da "padne i godinu".

I mladići mogu ostati trajni invalidi zbog kovida

Žujović se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju, ističići da je pacijenata i dalje mnogo i da je pitanje da li će srpsko zdravstvo moći da se oporavi posle ove krize.

Objasnio je da se kovid ne uklapa ni u jednu sliku zaraznih bolesti, jer ne pogađa teško samo ranjivije osobe, već imati i "more mladića od 25-30 godina, koji će možda preživeti, ali će ostati trajni invalidi".

Naime, jedno istraživanje sprovedeno u Dalmaciji pokazalo je da čak i osobe koje su imale blagi oblik bolesti, mogu imati trajne posledice na svom respiratornom sistemu, naveo je gost Novog dana.
Žujović je i sam preležao koronavirus, a posebno se osvrnuo na jednu posledicu bolesti o kojoj se u javnosti slabo govori, a to je stigmatizacija.

- Kad sam izašao iz bolnice sam sam bio sa onom torbicom sa svojim stvarima, i dolazim do taksi stanice, i ti iskusni vuci prepoznaju ko sam i odakle dolazim, i neće niko da me primi u auto. Sve dok nisam spustio torbu i održao motivacioni govor beogradskim taksistima. Onda sam dobio jednog dobrovoljca koji me je primio - kazao je Žujović.

Šetajte slobodno, koronavirus nije drekavac

Rekao je i da je ono što se trenutno radi teretanama veliki zločin, jer je to jedino mesto "gde možete da se bavite svojim fizičkim i mentalnim zdravljem". Upitan od rizicima od zaraze u teretanama, Žujović je istakao da su oni manji nego u tržnim centrima gde svi pijemo iz istih šoljica, pipamo istu garderobu i šetamo pod centralnom klimom. "Ali njih nećemo da zatvorimo zato što je to krupni biznis", konstatovao je on.

Odbacio je i ocene da će situacija na jesen biti teža, jer im, kako je rekao, to nećemo dati.

"Nećemo im dati da nam bude teže, da nas ponovo zatvaraju kao babune po stanovima i da glumimo Jevreje 1939. Živećemo svoje živote punim plućima. Moći ćete u 8.15 da izađete i da se prošetate, i nemojte se plašiti na otvorenom uopšte, jer koronavirus nije drekavac (...) Nemojte ni masku da nosite. Slobodono, ako nema nikoga u blizini ništa vam se neće desiti, nemojte dati da vas lome", poručio je gost Novog dana.

Zato je i istakao da se zbog svega što se globalno dešava, plaši da kao posledicu nemamo to da "da živimo sa ovim prokletim maskama non stop", i da nam se životi "potpuno dehumanizuju".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati