Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

31. 07. 2020. 15:41 1

Medalje za gimnazijalce na hemijskoj olimpijadi

Kao jedan od četvorice u srpskom timu koji su se na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi okitili medaljama Vlasotinčanin Žarko Ivković, koji je ove godine maturirao u Gimnaziji Svetozar Marković u Nišu, kako kaže, svoj put u svet hemije nastavlja na studijama niškog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Na 52. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, prvoj održanoj onlajn, čiji je domaćin bila Turska, ekipe od po 4 članova poslalo je 60 zemalja. U srpskom timu su pored niškog gimnazijalca bili i Filip Koldžić, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda i Jovan Marković, učenik Gimnazije iz Kruševca, koji su takođe osvojili srebrne medalje, dok se četvrti član tima, Vasilije Pantelić iz XIV beogradske gimnazije okitio bronzanom medaljom, pišu Južne vesti.

U pripremama srpskoj ekipi pomogli su profesori Niko Radulović sa PMF-a u Nišu i Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Da su se naporne pripreme i ogroman trud isplatili i to srebrnom medaljom, kaže Ivković koji uspehe pripisuje i ostalim članovima tima, ali i mentorima koji su ih za Hemijsku olimpijadu pripremali.

- Trebalo je izdvojiti vreme od najdužeg letnjeg raspusta za pripreme, ali se trud isplatio, a ja sam zadovoljan bilo kojom medaljom. Bilo je lepo sarađivati i sa takmičarima iz tima, ali i sa profesorima koji su na spremali - dodaje Ivković.

Nagrada je već bilo na državnim takmičenjima iz fizike prošle i pretprošle godine, ali i onih na okružnim iz matematike, srpskog jezika i informatike.

Pohvale stižu i od njegove razredne starešine Maje Đorđević, koja naglašava da je Žarko od prvog razreda imao ogromna interesovanja za hemiju i da je sve što je bilo predviđeno planom i programom odrađivao “kao od šale“.

- Žarko je bio učenik generacije, a kao njegova razredna i profesor hemije meni je veoma drago jer je on mnogo radio i mnogo uložio u svoje znanje - kaže Đorđevićeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati