Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 07. 2020. 17:13 6

"Ljajić potvrdio da Vučić radi za trgovca oružjem - Tešića"

Odgovarajući mi na niz juče postavljenih pitanja o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan, nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim Ljajić potvrdio je dve skandalozne činjenice: da je u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića "Partizan tech" i "Vectura trans", koji je finansijer SNS i omiljeni Vučićev trgovac oružjem - odgovorila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

 
 

- U februaru 1992. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila je da sve države učesnice uvedu embargo na „sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha“. Ovaj embargo je i dalje na snazi. Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020 - rekla je Tepić.

Kako je navela, da stvar bude gora, ministar Ljajić svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD.

 
 

- Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine. Uprkos svemu tome, mi danas i zvanično saznajemo da je Ljajić, upravo od 2017., obezbeđivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića - rekla je Tepić.

 

- Sada je jasno zašto je Ljajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan odužjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio. Jedino nije izgovorio čije su. I nije mi problem da to opet učinim umesto njega - firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS i omiljenog trgovca oružjem Aleksandra Vučića, koga je još kao ministar odbrane, lično uveo od 2013. godine u zvanične državne delegacije i pregovore o trgovini oružjem - navela je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati