Društvo i ekonomija

T. Dragojević

29. 07. 2020. 11:44 17

Doktor kog gone jer je otkrio broj obolelih za Direktno: Pokrenimo se, ŠTRAJK!

"Bio sam u Rumi juče i dao sam izjavu, jer sam okrivljen za 'odavanje podataka koji su uznemirili građane Sremske Mitrovice. Krivična prijava je politički motivisana, a ja znam ko stoji iza nje - ljudi koji su u lokalnim strukturama vlasti, koji su inisistirali da se podnese krivična prijava, i to su donekle sproveli u delo - kaže za Direktno.rs dr Stevan Orelj, specijalista neurologije, čovek kog gone jer je saopštio podatke o broju obolelih u Sremskoj Mitrovici.

Dotle smo došli: čovek koji ceo života pomaže ljudima mora da se vuče po policiji i sudovima jer je na blogu  6. jula saopštio kakva je epidemiološka situacija u Sremskoj Mitrovici. To je kasnije direktor Opšte bolnice dr Živko Vrcelj objasnio rečima da je "nedozvoljeno da se iznose informacije iz ustanove bez dozvole".

I šta sad?

- Krivična prijava još nije aktivirana, jer ona mora da se dokaže, a dokazuje se na osnovu materijalnih dokaza, koje sam ja pružio... Oni nemaju nijedan materijalni dokaz, imaju netačne podatke i ja svoje zadovoljenje moraću da potražim na sudu. Znate šta, intelektualci su najkrivlji za stanje u državi, a ne običan svet. Svuda je tako, oko nas je najveći broj preletačevića koji nemaju kičmu, ostalo je nas malo...

Peticija podrške lekaru pojavila se 21. jula onlajn i nju je do sada potpisalo više od 850 ljudi. Među razlozima za podršku, jedan potpisnik je naveo "zato što je za razliku od predstavnika štaba i stvarno odgovornih lica koji su postupali neodgovorno, jedini postupio odgovorno i istinito obavestio javnost o tačnim podacima". 

- Šta da kažem kako sam... Doživeo sam da mi se javlja kolega iz SAD da nam da podršku, a moji iz bolnice ćute. Ali, svi oni su uz SNS, pa kad ovi odu s vlasti, prodružiće se. Eto, te moje kolege preletačevići. I nije samo u medicini tako, i u drugim profesijama je isto - moralno smo posrnuli.

Doktor Orelj sa 20 godina specijalističkog staža je uvažen stručnjak. Odbornik je Grupe građana "Grad za sve nas" u Sremskoj Mitrovici, koja je kao opozicija ušla u lokalni parlament. Posledice svog političkog delovanja ili u "medicinskoj opoziciji", kako je naziva, kaže da nije osetio. 

- Stvarno nisam doživeo nešto, pogotovo ne kao koleginica Saša Ljuština s GAK-a u Višegradskoj. A znate zašto, zato što ne smeju! Ja sam malo tvrđi orah, ali kako kaže moja supruga "platićete nam svaku suzu naša dva sina"! i boriću se da moji sinovi kažu naš otac je imao kičmu, nije bio moralna beda.

Neurolog je jedan od članova neformalne grupe "Ujedinjeni protiv kovida" koja se ograđuje od trenutnog Kriznog štaba i traži njegovu smenu. Medicinske radnike podržali su umetnici, advokati, prosvetari, socijalni radnici... i to je sve za sada na nivou internet peticije i komunikacije, nakon što je prošle nedelje podneta krivična prijava protiv članova Kriznog štaba.

- To više mora da se preseče! Ja sam za mnogo radikalniju grupu. Nisam za revoluciju, ali mora nešto da se preduzme više. Kako su kolege iz Hrvatske izašle na ulice i reakcija je došla. Predlažem da idemo prvo u štrajk upozorenja, potom mora da se omasovi ovo potpisivanje kolega, da se ojača pozicija sa potpisima profesora. Naša grupa se pretvorila u grupu ćaskanja, ja sam svog profesora Slobodana Apostolskog animirao. Osim profesorke Jovanović i Savića, nemate nikog sa Medicinskog fakulteta, mora neko da stane iza nas, neko od integriteta! Profesor Radovanović je verovatno gromada srpskog zdravstva, ali on ne sme da se izuzme od ovog, višeg cilja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je lekarima potpisnicima dao političku konotaciju, zamenica "Batuta" Darija Kisić Tepavčević ih je nazvala nekompetentnim, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić neuspešnim. I šta njih preko 2.700 sada da kažu na to.

- U redu, ja nisam samo medicinska, nego i politička opozicija, i ne bežim od toga. Ja sam beskompromisan, student 90-ih, išao na ratište u Vukovaru, pa u Vinkovce, a onda jer sam član GG, koja je osvojila 20 odsto glasova na izborima, doživeo da budem ustaša... Smatram da su ove crvene linije pređene! Ja sam na liniji kolega koji misli drugačije, naša akcija mora da se radikalizuje, štrajkom ne oružjem! Da se odvaže oni koji nose na plećima sistem svaki dan rizikujući i svoje zdravlje, a ne da nam estradni epidemiolog Tepavčević Kisić i estradni epidemiolog Kon, koji nemaju nijednog pregledanog pacijenta govore šta i kako. Evo, izvolite, u odelo! A o izjavi čoveka koji nema dana radnog staža nemam šta da kažem, on se ne razume ni u pravo koje je završio, a o medicini nema pojma!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati