Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021/Blic ]

27. 07. 2020. 09:04 0

Koliko će novi moratorijum uvećati rate kredita?

Država je najavila novi moratorijum na otplatu kredita, pa bi korisnici bankarskih pozajmica mesečnu naknadu mogli da stopiraju za još dve rate.

"Odluka o moratorijumu će početi da važi od 1. avgusta. Svi detalji trebalo bi da budu usvojeni na sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak", potvrđeno je za Blic u NBS.

 
 

Ipak, kako se navodi, svi koji prihvate novu olakšicu, kao i prethodni moratorijum, moraće da računaju na ratu koja će biti nekoliko stotinara dinara veća u odnosu na prosečnu ratu "pre korone", odnosno pre aprila. Banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

Primer 1

Na primer, ako je mesečna rata nekog stambenog kredita 300 evra i od toga kamata 150 evra, to znači da će banka tokom novog dvomesečnog moratorijuma obračunati redovnu kamatu od 300 evra. Taj iznos će nakon isteka moratorijuma podeliti podjednako na preostale rate.

 

Ako je do kraja otplate preostalo još 10 godina (ili 120 meseci), mesečni trošak će biti veći za 2,5 evra ili oko 300 dinara.

Dakle, ako je prethodni moratorijum povećao ratu za oko 450 dinara, uz novi zastoj bi praktično početni mesečni iznos bio uvećan i za više od 700 dinara. To ujedno znači i da se kredit otplaćuje pet meseci duže, piše "Blic".

Primer 2

Ako se radi o keš kreditu od 500 hiljada dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) i mesečna rata ovog kredita, sa kamatom od 9,82 odsto godišnje, sada iznosi 8.320 dinara, posle dva meseca novog moratorijuma rata će biti veća za nešto više od 200 dinara i iznosiće oko 8.500 dinara.

Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, znači da će se u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati suma veća za oko 500 dinara.

U prvom krugu je moratorijum automatski odobravan svim korisnicima kredita, a oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom zajma morali su da se jave svojoj banci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati