Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

22. 07. 2020. 15:54 2

"Jura krši prava zaposlenih i kažnjava ih"

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" danas je ukazao da se u južnokorejskoj Jura (Yura) korporaciji krše prava zaposlenih i da poslodavac kažnjava radnike koji pristupe tom sindikatu.

Najavljeno je da će sindikat tražiti od Inspektorata za rad i Poverenika za ravnopravnost da po hitnom postupku obave kontrolu rada Saveta radnika u Juri i da "ponište sve akte diskriminacije koji se sprovode prema radnicima koji su se slobodnom voljom odlučili da pristupe u sindikat".

Po tumačenju sindikata "Nezavisnost", poslovodstvo Jure je, da bi sprečilo radnike da se sindikalno organizuju i da sindikalne aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, organizovala Savet radnika.

- Ovaj Savet poslodavac finansira i drži pod svojom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja - poručili su iz "Nezavisnosti".

Jura u Srbiji ima tri pogona, u Rači, Nišu i Leskovcu, gde proizvodi kablove za auto-industriju.

- Deo zaposlenih u fabrici u Rači su slobodnom voljom pristupili u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost", što je Savetu radnika poslužilo da odbije zahtev za solidarnu pomoć radnici Jura korporacije, članu Sindikata kojoj je izgoreo krov na kući - navodi se u saopštenju "Nezavisnosti".

Dodaje se da je Savet radnika Jure takođe je doneo odluku da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i ne podržavaju rad Saveta, gube pravo na članstvo u njemu, a time i na pogodnosti koje dobijaju njegovi članovi.

Sindikat Nezavisnost pozvao je sve zaposlene u fabrikama Jure u Srbiji da "ne nasedaju prevarama i manipulacijama poslovodstva, jer je u sistemu tržišne ekonomije i eksploatatorskog kapitalizma, jedino sindikat vlastan da sa poslodavcima pregovara o pravima radnika, da zaključuje kolektivne ugovore, da organizuje sve vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk".

Taj sindikat je najavio da će od svetskih i evropskih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union i IndustriALL Europe, zatražiti da kompaniju Jura stave na listu nepoželjnih poslodavaca .

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati